Page 59 - MAKSİMUM BİZ | KIŞ 2010
P. 59

 rultusunda var olan ürün yelpazesini gelifltirmifl ve tarifelerini olufltur- mufltur. ‹lk y›llarda fiyatland›rmalar- da teknik ölçülere s›¤mayacak baz› uygulamalar olmufl ise de daha son- ra flirketlerin teknik karl›l›klar›n›n önemli ölçüde düflmesi ve buna ba¤- l› olarak yurtd›fl› piyasalarda yaflanan olumsuzluklar fiyatlar›n belirli ölçü- ler içinde seyretmesini sa¤lam›flt›r.
Bugün ülkemizde herhangi bir
alanda yat›r›mc›lara "risk" olarak gö-
züken her fley Türk Sigorta flirketlerince teminat alt›na al›nabilir durumdad›r. fiirketler, mali yap›lar›n› giderek güçlendirmektedirler. Önümüzdeki dönemde yat›r›m enstrümanlar› aç›s›ndan sa¤lanabilecek esnekliklerle, prim girdilerinin daha da verimli flekilde de¤erlendiril- mesi mümkün olabilecektir. Bunun en önemli etkisi, si- gorta flirketlerinin elindeki fonlar›n dolayl› olarak eko- nomik yaflama geri dönmesi, yat›r›ma yönlenmesidir. Sigorta sektörü, finans sektörünün içinde önemli bir ye- re sahiptir ve yak›n bir gelecekte etkisi hissedilir bir bi- çimde artacakt›r.
Sigorta sektörünün eksikliklerinin bafl›nda tale- bin yarat›lmamas› gelmektedir. Vatandafl sigorta bilin- cine yeteri kadar sahip olamad›¤› için talepte de buluna- mamaktad›r. Dolay›s›yla at›l kalm›fl ve devreye sokula- mam›flt›r. Bu sadece e¤itimle de alakal› de¤ildir. E¤i- timsizli¤in sigorta ihtiyac›n›n hissedilmesine engel tefl- kil etti¤i söylenebilse de iyi e¤itimli kiflilerin büyük bir bölümünün otomobil d›fl›nda sa¤l›k, hayat, konut sigor- talar› yoktur. ‹statistiklerden elde edilen neticelerden bu ortaya ç›k›yor. Sigortan›n bir ihtiyaç oldu¤u henüz toplum olarak yeteri kadar benimsenememifltir. Örnek olarak Türkiye'de trafik sigortas› verilebilir. Yasal zo- runluluk oldu¤u halde, araçlar›n ancak % 60'› sigorta edilebiliyor. Buna karfl›n %40 › sigortas›z. Bugün evlerin % 25'i sigortal›, % 75'i sigortas›z. Türkiye'de sadece s›- nai sigortalar, deniz sigortalar› ve ticari rizikolarda ba- flar›l› neticelere ulafl›labilmifltir. Bu alanlarda sigortal›- l›k oran› yüksektir. Ferdi sigortalarda, hayat ve sa¤l›kta % 10'larda, %15'lerde kal›nm›flt›r. Halen de¤erlendirile- memifl büyük bir potansiyel vard›r. Sigorta flirketleri aras›ndaki rekabet nedeniyle bas›n ve yay›n organlar›n- da s›kça yer alan reklam ve tan›t›m kampanyalar› ile ka- muoyunun ilgisi artmakta ve sigorta konusunun sürekli olarak gündemde kalmas›n› sa¤lamaktad›r.
Sektörün yasal altyap›s› yasa ve yönetmelikler ile güçlendirilmeye devam etmektedir.
Hazine Müsteflarl›¤›’n›n yo¤un çabalar›, sektörün
Türkiye ‹fl Bankas› Diyarbak›r fiubesi Müdürü Turgay Sevimli
yasal altyap›s› konusunda geçmiflte yaflanan s›k›nt›lar›n bitmesinde bü- yük rol oynam›fl; AB mevzuat›na uyumlu haz›rlanm›fl olan yeni mev- zuat›n yürürlü¤e girmesiyle Türk si- gorta sektörü uluslararas› standart- lara ve güncel uygulamalara uygun bir yasal çerçeveye kavuflmaya bafl- lam›flt›r. Geliflmekte olan ülkelere yönelik yat›r›m iste¤i artacakt›r.
Global sigorta flirketlerinin henüz doygunlu¤a ulaflmam›fl, de- mografik özellikleri nedeniyle potansiyeli yüksek gelifl- mekte olan piyasalara yönelme e¤ilimi kriz ortam›nda azalmakla beraber; geliflmekte olan piyasalar›n kriz sü- resi boyunca sergiledi¤i dayan›kl›l›k bu piyasalara olan ilginin yeniden artmaya bafllamas›na neden olmufltur. 2010 ve sonras›nda, Türkiye gibi geliflmekte olan ekono- milere yönelik yat›r›m iste¤inin güçlenerek sürmesi ve 2011 ile birlikte sigortac›l›k sektöründe reel büyümenin
artarak sürmesi beklenmektedir.
Anadolu Sigorta hakk›ndaki görüflleriniz nelerdir?
Kuruluflu bankam›z kadar eski olan ve bankam›- z›n en önemli mali ifltiraklerinden olan Anadolu Sigorta, ülkemizde sigortac›l›¤›n geliflmesinde en önemli sigorta flirketi olmufltur. Güvenin ve istikrar›n sembol flirketi olan Anadolu Sigorta özellikle 2000'li y›llarda gelifltirdi- ¤i iletiflim teknikleri ile sektördeki öncü, yenilikçi ve li- der konumunu pekifltirmifltir. Kuruluflundan bugüne ol- du¤u gibi bundan sonra da bankam›zla dayan›flma ve ifl- birli¤i çerçevesinde hareket ederek sektördeki güçlü konumunu devam ettirecektir. Bununla birlikte operas- yonel maliyetlerin daha da düflürülmesi ile birlikte fiyat alan›nda da daha rekabetçi olmam›z gere¤i aç›kt›r.
Bankac›l›k ve Sigortac›l›k iliflkisi hakk›nda ne düflünüyorsunuz?
Ülkemizde bankalar özellikle konut ve tafl›t kre- disi alanlar›nda baflar›l› konumda bulunmaktad›rlar. Bu ürünlerin teminat›n› oluflturan tafl›t ve konutlar›n sigor- talanmas›, bunlarla birlikte Ferdi Kaza Sigortas›, Kredi Kart› Destek Sigortas›, Bireysel Emeklilik Sistemi gibi öne ç›kan sigorta ürünleri Bankalar ile Sigorta flirketle- rini iki önemli ortak haline getirmektedir. Bankalar›n hedef müflteriye ulaflma olanaklar› sigorta flirketlerinin ürünlerinin kalite ve fiyat›yla birleflince ortaya en önem- li mali ortakl›klar ç›kmaktad›r. Bu ortakl›k iki taraf› da memnun eden karl› ve risk unsurunu bertaraf eden bir yap›y› oluflturmaktad›r.
57
   


















































































   57   58   59   60   61