Page 51 - LCW LIFE | HAZİRAN 2019
P. 51
Panik atağın nedenleri net olarak bilinmemekle birlikte bazı beyin hormonlarının anormal çalışması ya da günlük yaşantımızda ortaya çıkan terleme, nefes sıkışıklığı gibi durumların yanlış yorumlanmasında ortaya çıktığı şek- linde açıklamalar bulunmaktadır. Karakter ve çevrenin de bazı kişileri panik atağa daha yatkın hâle getirdiği düşü- nülmektedir. Bunların yanında, ebeveyn tutumları (Aşırı korumacı ya da mükemmeliyetçi aileler), stresli yaşam, travmalar, ağır sorumluluklar gibi durumlar depresyon gibi panik atakta da olağan şüphelilerdendir.
Panik atak, kimi zaman hiçbir belirtisi olmadan ya da te- tikleyiciye ihtiyaç duymadan ortaya çıkabilir. Panik ata- ğın ne zaman geleceği belli olmaz. Kimi zaman topluluk içinde, metroda, dinlenirken, sohbet ederken ya da uyku sırasında da gelebilir. Genellikle kişiler birçok atak geçi- rebileceği gibi tek bir atakla da sınırlı kalabilir. Eğer kişinin tekrarlayıcı atakları varsa bir konunun onun için tetikleyici olduğundan bahsedebiliriz. Mesela topluluk önünde ko- nuşmak ya da kapalı/basık ortama girmek kişi için panik atak tetikleyicisi olabilir. Panik atak sırasında kişi kendini tehlike altında ve oradan kaçamayacakmış gibi hisseder.
Panik atağın görülme sıklığı, modern yaşamın karmaşık- laşmasıyla birlikte artmaya başlamıştır. Kadınların, erkek- lere oranla panik atak geçirme sıklık oranı daha fazladır. Panik atağın başlangıç yaşı 22-23 olarak belirtilmiş ol- masının yanı sıra ileri yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Atakların sebebi tespit edilmediği taktirde kişiler teşhis için doktor doktor gezmek durumunda kalabilir. Araştır- malara göre eğitim durumu, ilişki durumu ve iş durumu panik atak görülme oranında etkilidir. Yalnız kişilerin pa- nik atak görme oranı, evli ya da sorumluluk sahibi kişilere göre daha fazladır.
Although the exact causes of panic attacks are not clearly known, there are some explanations about the abnormal functioning of some brain hormones or in the misinter- pretation of conditions such as sweating and shortness of breath that occur in our daily life. It is believed that the character of the person and environment make some people more prone to panic attack. In addition, attitudes of the parents (overprotective or perfectionist families), stressful life, traumas, severe responsibilities, depres- sion are among the potential causes of panic attacks.
Panic attacks may occur without any symptoms or with- out any cause that trigger them. We can’t know when the panic attack will happen. It may happen in the social environments, on the subway, while relaxing, chatting or sleeping. As a person may experience many attacks, it is possible to experience only one attack. If a person has recurrent episodes, we can say that something trigger these episodes. For example, talking in public or to enter the small/enclosed environment can trigger the panic attacks. During an episode of the panic attack, the per- son feels in danger and feels that s/he can’t escape.
The prevalence of panic attacks has increased with the complexity of modern life. Females suffer a greater fre- quency of panic attacks than men. Although it is report- ed that symptoms of panic attack begin at age 22-23, they may also occur in older ages. If the cause of the at- tacks is not detected, the person may need to visit sev- eral doctors. According to studies, educational status, relationship status and job status are effective factors in the persons experiencing the panic attacks. The rate of experiencing panic attacks in single persons is higher than married people or responsible persons.
49