Page 69 - LCW LIFE | TEMMUZ 2019
P. 69
ğınızda güneşin size hâlâ gülümsediğini görüyorsunuz. Bu anların en güzel yaşandığı yerlerin başında Rovaniemi geliyor. Finlandiya’nın Kuzey Kutbu bölgesi yani Lapland’ın Finlandiya kısmında kalan bölgenin başkenti Rovaniemi’de günün 24 sa- ati Haziran ayında canlı kalıyor. Gece yarısı güneşini görebile- ceğimiz mükemmel bir destinasyon burası.
Yaz döneminde Finlandiya’da ve özellikle Kuzey Kutbu’nda gece yarısı gökyüzünün masmavi olduğuna tanık oluyoruz. Gün batımına benzer bir görüntü çok az süreliğine ortaya çı- kıyor ama hava hiç kararmıyor. Hatta gece saat 01.00’de gü- neşin yeniden gökyüzüne çıktığına tanıklık ediyorsunuz. Bu durum Finlandiya turizminde de sıkça öne çıkarılıyor. Finlandi- ya turiziminin en önemli parçalarından biri gece yarısı güneşi. Gecenin çok geç saatlerinde hem yereller hem de turistler ülkenin serin göllerinde yüzerek unutulmaz anlar yaşıyorlar.
Ayrıca bu doğa olayı, bölgede çok özel olduğundan “Gece Yarısı Güneşi Film Festivali” de yapılıyor. Bu da Finlandiya’nın popüler tatil yeri Lapland’ı bu dönemde ziyaret etmek için bir başka neden oluşturuyor.
Peki güneş neden ve nasıl batmıyor?
Kuzey Kutup Dairesi; dünya haritasında gösterilen Güney Kutup Dairesi, Oğlak Dönencesi, Yengeç Dönencesi ve Ek- vator Çizgisi ile birlikte beş büyük enlemden biridir. 66° 33’ 39” enleminde Güney Yarımküre’deki karşıtı Güney Kutup Dairesi ile simetrik duran daire, her yıl dünyanın eğiklik açı- sının değişmesinden dolayı (yılda 2 derece) 15 dakika kuzeye kaymaktadır. Gündönümlerinde yerkürenin “23.5” derecelik açı ile eğik olması sebebi ile kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında Kuzey Kutup Dairesi’nin her noktasında en azından 24 saatlik gece, yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında ise
dle of the night, you can see that the sun still smiles at you. Rovaniemi is one of the most beautiful places to experi- ence these moments. Rovaniemi, the capital of the north- ernmost parts of Finnish Lapland, is alive 24 hours a day in June. This is the perfect destination where we can see the midnight sun.
In the summer, in Finland, and particularly in North Pole, we see the blue sky at midnight. There is an image like the sunset for a little while, but it never gets dark. Even at 01:00 at midnight, you are witnessing the rising sun. This situation is frequently highlighted in tourism of Finland. One of the most important parts of Finnish tourism is the midnight sun. Very late in the night, both locals and tour- ists swim in the cool lakes of the country and experience unforgettable moments.
In addition, since this natural event is very special in the region, “The Midnight Sun Film Festival” is also held. This is another reason to visit Finland’s popular holiday destina- tion Lapland during this period.
Why and how does the sun not set?
Arctic Circle; the Antarctic Circle shown on the world map is one of the five major latitudes, along with the Tropic of Capricorn, the Tropic of Cancer and the Equator. The circle that stands at 6 ° 33’ 39” latitude, in contrast to the Ant- arctic Circle as the counterpart in the South Hemisphere, moves to the north for 15 minutes (2 degrees per year) because of the change in tilt angle of the world. Since the sun is 23.5 degrees above the horizon during the solstic- es, every point in the North Pole receives 24 hours of night in December during winter while it receives 24 hours of
 67
























































































   67   68   69   70   71