Page 10 - LCW LIFE | MAYIS 2020
P. 10

 psikoloji - psychology
 Nilhan ESER
Psikolog - Psychologist
KORONAVİRÜS İLE YAŞAMAK
Koronavirüs salgınının artık ne olduğunu öğrendik. Ancak bilemediğimiz bu yeni şartlara nasıl ayak uyduracağımız.
Herhangi bir büyük toplumsal travma ortaya çıktığında insanlar 3 aşamada değişirler. Koronavirüs ile ortaya çı- kanlar da şunlardır:
1-Korku Aşaması; endişe, korku ve öfke duygularımız ta- van yapar, gereksiz stoklama yaparız, duyduğumuz her şeye inanırız ve başkalarına da anlatırız, sürekli şikâyet ederiz, çok çabuk parlamaya eğilimliyizdir.
Sanırım hemen hepimiz bu evreyi geçirdik ya da sonuna geldik. Karantina ve evden çalışma günlerinde bir önceki ya- zımda endişe ve kaygılarla nasıl baş edeceğimize dair bilgiler vermiştim. Şu sıralar öfke ve kızgınlıkların yükselmeye baş- ladığı evredeyiz. Özgürce dolaşamamak, ev hapsinde yaşa- mak ve bundan dolayı bireysel sınırımızın artık kalmaması gibi birtakım nedenlerden çok çabuk kızıp öfkelenebiliyor olabiliriz. Şimdi de öfke ile ilgili birkaç ip ucu vereyim.
Mümkünse öfke oluşturan durumdan hemen uzaklaşın. Uzaklaşma, istemediğiniz söz ve davranışların ortaya çık- masını engeller. Yan odaya, banyoya ya da dolaşabileceği- niz bir bahçeniz varsa bahçeye çıkın.
LIVING WITH CORONA
We learned now what does corona epidemic means. But we do not yet know how are going to adapt to these conditions.
When any major social trauma occurs, people change in 3 steps. Those that appear with coronavirus are:
1-Stage of Fear; We feel anxious, feared and angry, we unnecessarily start to stock some things, we believe whatever we hear and we tell other people, we complain a lot and we lose our temper quickly.
I think almost all of us have passed this stage or we are at the end. In my previous post on quarantine and home working days, I gave information on how to deal with anxiety and concerns. Now, we are in a phase, where we start to feel angry. We may be angry very quickly for a number of reasons, such as not being able to move freely, living under house detention, and since we don’t have any personal boundaries. Now let me give you a few tips about anger.
If possible, get away from the situation that creates anger. Distancing prevents unwanted words and behav- iors. Go to the another room, bathroom, or garden, if you have a garden to walk around.
08
 


















































































   8   9   10   11   12