Page 59 - MAKSİMUM BİZ | KIŞ 2009
P. 59

                                        aras›ndaki tüm ticari al›flverifli kapsar. Üye ülkeler aras›ndaki ithalat ve ihracat konusundaki tüm gümrük vergilerini ve buna efl de¤erdeki vergileri yasaklar. Bu- na ba¤l› olarak toplulu¤un üçüncü ülkeler ile yapaca¤› ticari iliflkilerde ortak bir gümrük tarifesi de benimse- nir. Ayr›ca antlaflma, üye ülkeler aras›ndaki ihracat ve ithalat konular›ndaki her türlü k›s›tlamay› da kald›r›r. Mallar›n topluluk içinde serbest dolafl›m ilkesi sadece üye ülke mallar›na uygulanmaz. Ortak gümrük tarife- sinin düzenlenmesi ve serbest dolafl›m›n üçüncü ülke ç›k›fll› mallardan serbest kullan›ma konu olanlara da geniflletilmesi, gümrük birli¤inin çok önemli iki özelli- ¤idir. Buna ra¤men herhangi bir serbest dolafl›m böl- gesinde mallar, üye ülkenin üçüncü ülkeye uygulaya- ca¤› ulusal gümrük tarifesini kendi belirler. Bu da üçüncü ülke ç›k›fll› mallar›n serbestçe dolafl›m›na k›- s›tlama getirir.
Tek pazar dahilinde üye ülkelerden s›radan yol-
cular için s›n›r denetimleri de büyük ölçüde ortadan kalkt›. Bu amaçla gümrük denetimleri tamamen kald›- r›lm›fl ve s›n›r kap›s› kuyruklar› tarihe kar›flm›fl oldu. Yurtd›fl›n› s›k ziyaret edenler için, deniz ve havaliman- lar›nda sürmekte olan kimlik kontrollerinin zamanla kald›r›lmas› tek pazar olgusunu daha da çekici hale getirdi.
Kalkan bu s›n›r denetlemeleri, üye ülke vatan- dafllar›n›n bir baflka üye devletten ald›klar› mallar üze- rinde de etkisini gösterebilir. Bu mallar›n vergileri sa- t›n al›nd›klar› ülkede normal olarak ödenir. Böylece üye ülke vatandafllar› ald›klar› mallarda, kendi ülkele- rine oranla daha ucuz olan mallar› tercih edebilir hale gelirler.
AB ortak pazar›n›n tüm üye ülkelere sa¤lad›¤› yararlar birlik d›fl›nda olan ülkelerin de dikkatini çekti ve aralar›nda Türkiye’nin de yer ald›¤› pek çok ülke or-
 57
  




























































































   57   58   59   60   61