Page 57 - MAKSİMUM BİZ | KIŞ 2009
P. 57
büyük tarihçisidir. Baflka bir tan›ma göre de Marcelli- nus, “Tacitus ile Dante aras›nda yetiflmifl en büyük edebi deha”d›r. Romal› ‹mparatorlar›n, gezginlerin di- linde “Do¤unun Kraliçesi” diye bilinen Antakya, tarihte bütün uygarl›klar için önemli bir yerleflim yeri olmufl- tur. Asi Irma¤› kenar›nda, Amanos ve Habibi Neccar Da¤lar›’n›n ortas›nda yer alan kentte, Anadolu’da ku- rulmufl bütün uygarl›klar›n izlerine rastlan›r. Tunus’un Bardo kentinden sonra dünyan›n en büyük ikinci moza- ik müzesine sahiptir, Antakya. Tarih boyunca kentte yaflanm›fl zenginliklerin izlerini tafl›yan mozaikler, 1932 y›l›nda bafllayan bilimsel kaz›lar sonucunda orta- ya ç›kar›lm›fl. O y›llarda Frans›z idaresi alt›nda bulunan Hatay’daki çal›flmalar, dönemin Antikiteler Müfettifli M.Claude Prost taraf›ndan yap›lmaktayd›.
Bu çal›flmalar s›ras›nda çok say›da ünlü mozaik yurtd›fl›na ç›kart›lm›flt›r. Kaz›lar› yapan bir arkeologun yazm›fl oldu¤u “Eski Antakya” adl› Arapça bir yap›t; yurtd›fl›na kaç›r›lan mozaiklerden özellikle iki tanesin- den söz eder. ‹kisi de bir yar›flmay› anlatmaktad›r. Bunlar: “‹çki Yar›flmas› Mozai¤i” ile “Paris Mozai¤i” ‹ç- ki Yar›flmas› Mozai¤i MS 2. yüzy›lda yap›lm›fl. Bir yanda
fiarap Tanr›s› Dionysus di¤er yanda yar› tanr› Herkül ya da di¤er ismiyle Herakles. Dionysus’un sa¤ elinde fla- rap kadehi, ters çevrilmifl vaziyette ve yar›flmay› ka- zand›¤›n› göstermekte. Herakles ise kadehten flarap içmektedir. Dionysus ile Herakles aras›nda bulunmak- ta olan Eros ise kazanan› iflaret etmektedir.
Asi nehri üzerinde bulunan bir villada ç›kan Pa- ris Mozai¤i ise bir güzellik yar›flmas›na iflaret etmekte. Tarih kitaplar›nda ilk güzellik yar›flmas›n›n Çanakkale il s›n›rlar› içinde yer alan Truva kentinde gerçekleflti¤i yazar. Paris Mozai¤i ile ilgili olarak yer alan aç›klama- larda ise, olay›n Daphne’de geçti¤i var say›l›r. Olay› an›msayal›m: “Troya’da tanr›lar aras›nda bir dü¤ün ya- p›lmaktad›r. Dü¤üne ça¤r›lmayan Savafl Tanr›s› Ares bu olaya çok k›zar. Bir alt›n elmaya “en güzele” diye yazar ve alt›n elmay› Athena, Afrodit ve Hera’n›n bulun- du¤u masaya atar. Bunlar›n her biri elman›n kendisine at›ld›¤›n› iddia eder. Kendi aralar›nda anlaflamay›nca ‹da Da¤› çoban›, dünyan›n en güzel erke¤i, Paris’i ha- kem gösterirler. Bunun için çoban Paris’in eline bir al- t›n elma verilir. ‹flte bu s›rada kendilerini be¤endirmek isteyen Hera, Athena ve Afrodit, çeflitli vaatlerde bulu- narak çobana rüflvet teklif ederler. Athena, Paris’e rüflvet olarak sonsuz ak›l ve baflar› gücünü; Hera, Asya krall›¤›n›; Afrodit de Isparta Kral› Meneleos’un kar›s› güzel Helen’in aflk›n› verece¤ini söyler. Bunun üzerine Helen’in aflk›n› daha cazip bulan çoban Paris, bu rüfl- veti kabul ederek alt›n elmay› Afrodit’e verip onu dün- yan›n en güzel kad›n› seçer. Truva Savafl›’n›n bafllama- s› da bilindi¤i gibi bu olaya dayan›r.
Romal› egemenlerin görkemli villalar›n›n, dün- yan›n en zengin mozaiklerinin, Peri k›z› Daphne ile Dia- na Mabedi’nin de bulundu¤u ve tanr›lar›n u¤ramadan edemedi¤i Daphne nereden nereye geldi? Büyük ‹s- kender’in generallerinden Babil Satrab› Selevcos tara- f›ndan kuruldu¤u söylenen daha sonra Roma ‹mpara- torlu¤u’nun bir eyaleti olan ve o dönemlerde Roma ve ‹skenderiye’den sonra dünyan›n üçüncü büyük kenti olan Antakya.
TAYLAN MATKAP
Aktüeryal Dan›flmanl›k
Ne kadar az korkarsak o kadar az tehlikedeyiz (Titis-Livius)
55