Page 58 - MAKSİMUM BİZ | KIŞ 2009
P. 58
Avrupa Birli¤i’nin ekonomik bütünleflme hare- ketleri aras›nda tek pazar›n oluflumu hem, üye ülkeler aç›s›ndan hem de, üçüncü ülkeler için büyük bir önem teflkil ediyor. Zaten AB tarihinde de; mal, hizmet, ser- maye ve insan hareketlerinin serbest dolafl›m› ekono- mik etkileflim aç›s›ndan oldukça önemli bir dönüm noktas›d›r. Büyük ve bütünleflmifl bir Avrupa için at›lan bu ad›m s›n›rlar›n kalkmas› ile tüm üye ülkelerin refah düzeylerini artt›rmalar›n› sa¤lad›. Her sektörde sa¤- lanm›fl olan bu ortakl›k, üye devletler aras›nda güçlü iflbirlikleri oluflmas›na yard›mc› oldu ve birlikten kuv- vet do¤ar sözünü do¤rularcas›na bugün AB’yi dünya üzerindeki süper güçlerden birisi olma yoluna soktu.
AB tek pazar›n›n kurulmas›, bugüne kadar olufl- turulmufl olan ekonomik bütünleflmeler aras›ndaki en kapsaml›s› olarak görülebilir. Tek pazar, ulusal ekono- mileri bütünlefltirmeyi amaçlamas›na karfl›n dil, kül- tür, kimlik ve gelenek alanlar›ndaki ulusal farkl›l›klar› ortadan kald›rmay› hedeflemez. Asl›nda ekonomik alanda sa¤lanan bu birlik, üye devletlerin birbirleri ile olan iliflkilerinde, ulusal düzeydeki düzenlemelerini tan›r ve bunlara sayg› duyar. Bu ba¤lamda birlik içeri- sinde al›nacak olan kararlar›n, yurttafllara en yak›nda olan yetki ikamesi ilkesini kabul eder.
AB’nin kurulmas›n›n ilk somut ad›m›; 1955 y›l›- n›n Haziran ay›nda, CECA (Avrupa Kömür Çelik Birli¤i) üyesi olan alt› ülkenin D›fliflleri Bakanlar›n›n Messina’ daki toplant›s›d›r. Bu toplant›n›n yap›lmas›ndaki temel
düflünce ortak
ya ç›kmas›yd›.
sal ekonomilerin
bir pazar›n kurulmas›
politikalara dair yeni aç›l›mlar getirilmesi
kat›l›mc› ülkelerin tümünce kabul gördü. ‹flte
bu toplant› sonucunda ticareti serbestlefltiren ekonomik hareketler, Avrupa’y› birlefltiren siyasi yap›lanmalar, gümrük vergisi ve fiyat k›s›tlamalar›ndan ar›nd›r›lm›fl bir ortak pazar fikri do¤du.
Tek pazar oluflumunu tamamlamak için topluluk içinde süre gelen k›s›tlay›c› tarife ve d›fl engellerin kald›- r›lmas› gerekiyordu. Bu amaçla 17 fiubat1986’da Lük- semburg ve 28 fiubat’ta ise Lahey’de üye ülkelerin imza- lar› ile “Avrupa Tek Senedi” kabul edildi. Bu belge ile bir- li¤i kuran anlaflmalara yenilikler gelmifl, uluslararas› ti- caretin üye ülkelerin ortak kararlar› ile belirlenip beraber yürütülece¤i görüflüne var›lm›flt›r. Esas amaç ise tart›fl- mas›z olarak ortak iç pazar›n gerçekleflmesiydi.
Tek pazar›n felsefesini oluflturan temel nokta libe- ral düflüncedir. Bu düflünce çerçevesinde, topluluk içeri- sindeki üye ülkeler aras›ndaki ticari iliflkiler göz önüne al›n›r ve üye ülkeler aras›nda yap›lacak olan her türlü mübadele esnas›nda uygulanmakta olan engellerin kal- d›r›lmas› öngörülür. Bu ba¤lamda serbest dolafl›m ilke- sinin, bu felsefenin temel dire¤ini oluflturdu¤unu söyle- mek yanl›fl olmaz.
Serbest dolafl›m, mallar üzerinde topluluk üyeleri
Tek Pazar
bir Avrupa fikrinin orta- Toplant› sonucunda, ulu- birlefltirilmesi, ortak
56
ve sosyal