Page 24 - MAKSİMUM BİZ | OCAK 2014
P. 24
r
öportaj röportaj
“MÜŞTerİlere SunulAn MeVcuT HİzMeTlerİn kAlİTeSİne yÖnelİk ÇAliŞMAlAr
ÖneM kazanacak”
anadolu sigorta genel müdür Yardımcısı metin oğuz, sağlık sigortasının türk pazarındaki konumu, uygulama şekli ve sigorta şirketlerine düşen görevlere kadar merak edilenleri bizlerle paylaştı. Hükümetin bu seneki programına da aldığı tamamlayıcı sağlık sigortası, önümüzdeki yıllarda nasıl bir gelişim göstereceğine değinen oğuz, kasko sigortası konusunda düşüncelerini de anlattı.
tamamlayıcı sağlık sigortasının türk sigorta pazarındaki konumundan ve avantajlarından bahseder misiniz? tamamlayıcı sağlık sigortasının uygula- nış şekli size göre nasıl olmalı? Gelişmiş ülkelerdeki özel sağlık sigorta- sı uygulamalarını incelediğimizde, özel sağlık sigortalarının çoğunlukla kamu sağlık hizmetlerini tamamlayıcı bir role sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye’de ise sosyal güvenlik sisteminin zorunlu olması sebebiyle, özel sağlık sigortası yaptırmak, kişilerin mükerrer prim öde- mesine neden olmaktadır.
Bu durumu ortadan kaldırabilmek için, özel sigorta şirketlerinin, kamu sağlık sigortalarının sağladığı temel te- minat paketlerinin kapsamadığı sağlık risklerini gerek teminat kapsamı, gerek- se teminat yüzdeleri açısından alterna- tif ürünler ile kapsam dahiline alan ya
22 | maksimumbiz
da SGK’nın geçerli olmadığı özel sağlık kuruluşlarında geçerli olan, tamamlayı- cı sağlık sigortaları oluşturması gerek- mekte.
tamamlayıcı sağlık sigortasının uy- gulanmasında sigorta şirketlerine sizce nasıl bir rol düşüyor? Özel sağlık sigor- talarına nasıl bir etkisinin olacağını dü- şünüyorsunuz?
Oluşturulan bu poliçeler ile devle- tin üzerindeki mali yük paylaşılacak, yüksek fiyat uygulamaları sebebiyle, sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesi üzerinde oluşabilecek baskılar ve kamu hastanelerinde oluşan yoğunluklar azalacak, sağlık hizmeti alan kişilerin hekim ve hastane seçme konusundaki özgürlükleri genişleyecek. SGK sağlık giderlerinde gerçekleşecek düşüşle bir- likte, hasta ile SGK ve anlaşmalı özel
sağlık kuruluşu arasındaki para alışveri- şi son bulacak ve sigorta sektöründe bir hareketlilik söz konusu olacaktır.
Ülkemizde özel sağlık sigortası po- liçesine sahip olan kişiler nüfusun yak- laşık %2’si gibi oldukça düşük bir oran- dadır. Mevcut uygulamadaki çifte prim ödemesi yüzünden, tamamlayıcı sağlık sigortasının her iki taraf açısından fay- da sağlayacak bir model olarak oluştu- rulması ve bu modelin etkin bir şekilde tanıtımının yapılması durumunda önü- müzdeki süreçte özel sağlık sigortalı sayısında ciddi bir artış olacağı inancın- dayım.
Sigortalılık oranının düşük olması özel sağlık sigortası prim tutarlarının yüksek belirlenmesi sonucunu doğur- maktadır. Doğru bir zemine oturtulacak tamamlayıcı sağlık sigortası ile sigorta şirketlerinin daha çok kişiye ulaşarak
_
_