Page 41 - MAKSİMUM BİZ | İLKBAHAR 2012
P. 41
sigortacılık sektörü mevcut durumu itibarı ile düşük gelişim seviyesinde olduğundan patlama potansiyeli yüksek görül- mektedir. Ki bunda ülkemizde kentleşmenin hala devam edi- yor olması, genç bir nüfusa sahip olması ve düşük sigortalılık oranının büyük etkisi bulunmaktadır.
Anadolu Sigorta hakkında görüşleriniz nelerdir?
Cumhuriyet’in ilanı ile birçok alanda yaşanan büyük değişim ve gelişim sigortacılık sektöründe de yaşanmış, özellikle 1923 İzmir İktisat Kongresi’nde alınan temel kararlar ülke- mizde sigortacılık sektörünün geleceğinde büyük etkiler yaratmıştır. Bu dönemde Türkiye İş Bankası, bankacılık faa- liyetlerinin yanı sıra sigortacılıkla da ilgilenmeye başlamış, acentelik biçiminde başlayan girişimlerini geliştirmiş ve Ulu Önder Atatürk’ün talimatlarıyla dönemin ilk milli sigorta şirketi olan kardeş şirketimiz Anadolu Sigorta’yı kurmuştur.
Kurulduğu ilk günden itibaren ismiyle münhasır bir şekilde Anadolu’nun her köşesinde ülke insanına “Kaybetmek Yok” anlayışı, profesyonel ve alanında uzman kadrolarıyla kaliteli hizmet veren Anadolu Sigorta’nın sektöründe ürün yarat- mada, hizmette, teknolojide ve toplumsal sorumlulukta tartışılmaz bir şekilde öncü olduğunu düşünmekteyim. Bu düşünceye paralel olarak Anadolu Sigorta’nın tüm ürünlerini bankamızın diğer ürünleri gibi benimseyerek, içselleştirerek müşterilerimize sevgiyle ve gururla sunmaktayım. Bu an-
lamda Anadolu Sigorta’nın ilgili tüm birimlerinin kurum kül- türümüzde önemli bir yeri olan “İş Bankası Sinerjisi” ile bize vermiş olduğu destek ve gösterdikleri anlayış bizi fazlasıyla memnun etmektedir.
Bankacılık ve sigortacılık ilişkisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde bankacılık ve sigortacılık sektörleri mali sektör içerisinde vazgeçilmez birer unsurdur. Banka ve sigorta işletmeleri arasındaki yakınlaşma başta sigorta sektöründen gelen itirazlara rağmen -ki haklı olunan yönler olabilir- her iki sektör için de faydalıdır. Özel- likle 1970’lerde Fransa’da başlayan ve “Bankasürans” yönte- mi adı verilen yöntem; sigorta şirketlerinin ürettiği poliçeleri banka şubeleri aracılığı ile satması olarak tanımlanıyor. Başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkelerde çok yaygın olan bu yöntem ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlıyor. Bu yöntemle sigorta şirketleri için banka şubeleri aracılığı ile yeni bir satış kanalı oluşuyor, maliyetler önemli oranda düşüyor, ürünler arasında sinerji oluşuyor ve çapraz satış imkanı doğuyor. Buna karşılık bankalar da, büyük bir finans kaynağı elde ediyor ve sonuçta gerek sigorta işletmeleri, gerek bankalar güçlü ve sağlam iş ortakları olarak birbirlerine destek vermiş oluyor. Bunun ülkemizdeki en güzel örneği de İş Bankası- Anadolu Sigorta işbirliğidir.
39