Page 47 - MAKSİMUM BİZ | İLKBAHAR 2008
P. 47
bizce
ara güler (istanbul’un gözü)
1928’de ‹stanbul’da do¤an Ara Güler, ün- lü foto¤raf sanatç›s› ve foto-muhabirdir. ‹stanbul'un gözü olarak da bilinir. Ara Güler’in ünü ‹stanbul ile kalmam›fl tüm dünyaya yay›lm›flt›r. Öyle foto¤raflar çek- mifltir ki hayat film fleridi geçer sanki fo- to¤raflara bakarken.
Ara Güler eczac› bir ailenin çocu¤u olarak dünyaya geldi. Çocukken sinemadan çok etkilendi, Muhsin Ertu¤rul'un yan›nda ti- yatro ve oyunculuk e¤itimi almaya baflla- d›. Lisedeyken film stüdyolar›nda sine- mac›l›¤›n her dal›nda çal›flt›. Her yerin to- zunu yuttu.
Ara Güler 1950’de Yeni ‹stanbul gazete- sinde gazetecili¤e bafllad›. Daha sonra ‹stanbul Üniversitesi ‹ktisat Fakültesi’ne devam etti ancak foto¤raf çekme arzusu- nun önüne geçemeyece¤ini anlay›nca fo- to¤rafç› ve gazeteci olmaya karar verdi. Foto¤raflar›nda Leica marka makinesini kullanm›flt›r. Leica, Ara Gülerle birlikte çok yer gezmifl, çok fleye tan›k olmufltur.
Ara Güler 1975’de ABD’ye davet edildi ve birçok ünlü Amerikal›n›n foto¤raflar›n› çektikten sonra ‘Yarat›c› Amerikal›lar’ ad- l› sergisini dünyan›n birçok kentinde ser- giledi. Yine ayn› y›l Yavuz z›rhl›s›n›n sö-
külmesini konu alan ‘Kahraman›n Sonu’ adl› bir belgesel film çekti. 1986’da Hürri- yet Vakf›’nca bas›lan Prof. Abdullah Ku- ran’›n yazd›¤› ‘Mimar Sinan’ kitab›n› fo- to¤raflad›. Ayn› kitap 1987’de Institute of Turkish Studies taraf›ndan ‹ngilizce ola- rak yay›mland›. 1989’da ‘Ara Güler’in Si- nemac›lar›’ kitab› bas›ld›. Ara Güler sana- t›n her alan›na ilgi gösterse de ruhundaki foto¤raf çekme iste¤ini bir türlü bast›ra- mad›.
Ara Güler foto¤raf çekme iste¤i ile birlik- te tüm dünyay› gezdi. Bu arada bütün dünyay› gezerek foto röportajlar yapt› ve bunlar› Magnum ajans› ile dünyaya du- yurdu. ‹smet ‹nönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Rus- sel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Maria Callas, Fikret Mualla, Picasso gibi birçok ünlü kifli ile röportajlar yapm›fl ve onlar›n foto¤raflar›n› çekmifltir. Bu isimlerin içinde en ünlüsü foto¤rafç›lara poz vermeyen Picasso’dur. Y›llarca üs- tünde çal›flt›¤› Mimar Sinan yap›tlar›n›n foto¤raflar› 1992’de Fransa’da, ABD ve ‹ngiltere’de ‘Sinan, Architect of Soule- iman the Magnificent’ adl› kitab› yay›m- land›. Ayn› y›l ‘Living in Turkey’ adl› kita- b› ‹ngiltere, ABD ve Singapur’da ‘Turkish
Style’ bafll›¤›yla, Fransa’da ‘Demeures Ottomanes de Turquie’ ad›yla yay›mlan- d›. 1994’de ‘Eski ‹stanbul An›lar›’, 1995’de ‘Bir Devir Böyle Geçti’, ‘Yitirilmifl Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü’ foto¤raf kitaplar› yay›mland›.
Ara Güler birçok ödül kazanm›flt›r. ‹ngil- tere’de yay›mlanan Photography Annual antolojisi onu dünyan›n en iyi yedi foto¤- rafç›s›ndan biri olarak tan›mlad›. 1962’de Almanya’da çok az foto¤rafç›ya verilen Master of Leica unvan›n› kazand›. 1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin foto muhabirli¤i dal›ndaki Birincilik ödü- lü’nü ald›.
45