Page 24 - HEDER DERGİSİ | ŞUBAT 2015
P. 24
RÖPORTAJ
RÖPORTAJ
İşverene dört seçenek sunduk
MK: Bireysel iş güvenliği uzmanları olanlar iş- letme körlüğü yaşamıyor mu?
KÖ: OSGB veya şahıstan hizmet alma nokta- sında bir sıkıntı yok. Dört alternatif getirdik işve- renin önüne. Kendin yapabilirsin. Çalışanlarından birini görevlendirebilirsin. Dışardan biriyle kısmi yapabilirsin. OSGB’lerden alabilirsin. Yanlız OS- GB’lerde şöyle bir sıkıntı var. 2 tane uzmanı 2 tane hekimi var OSGB’nin 20 tane iş yeriyle anlaşma yapıyor ve koştur babam koştur. Oradan oraya bu sefer kalite düşüyor. Biz işverenden değil de işverenden bağımsız çalışsın derken bu sefer OSGB ve işveren dayanışmasıyla İş Güvenliği Uz- manı sıkıntıya giriyor. ‘Ya Ahmet Bey’in işyerine bunları yazma, sıkıntıya girmesin.’ İşte bu olmadı.
50 kişi devreye giriyor
MK: OSGB’lerdeki uzmanların yenileme eğiti- mi kalktı. Bu sektörün gelişmesi için bir sıkıntı yaratmayacak mı?
KÖ: Bizim eğitim sistemimize bakınca, tepeden tırnağa kadar ilkokuldan itibaren ezbere dayalı, birilerinin bize bir şeyi dayatması, empoze etmesi, tavsiye etmesi ve yönlendirmesiyle yürüyen bir sistem. Batı bunu çoktan terk etmiş. Batı diyor ki ‘sen kendini yetiştir, araştır, soruştur.’ Ben eğitim kurumlarına zamanında şunu söylemiştim. Al- manya’da bir adamın uzman olması için bin saat pratik ve teorik eğitim alması gerekiyor. Devam- sızlık süresi yarım gün yani 3 saat. Üç saatten fazla mazeretli veya mazeretsiz gelmeyen kişi uzman olamıyor. Türkiye’de? Şimdi Kars’ta bir eğitim ku- rumu Muğla’dan aday kaydetmiş. İnandınız mı bu adamın oraya eğitime gittiğine? Gereğini yapma- dınız mı? Yaptık, askıya aldık. Bütün Türkiye üzeri- mize geldi. Milletvekilinden tutun... Hani Bakan Bey diyor ya ‘50 kişi devreye giriyor’ diye. Kapatmayın diye 50 kişi devreye giriyor bu sefer. İyi de burada bir arıza var. İş şuraya geldi sonunda. Eğitim alma- salar da olur. İmtihanı geçiyorlarsa tamam. ‘Kendi- ne güvenenler girsin imtihana’ dendi. Asıl eğitim bu kadar önemsizleştirildiğine göre yenileme eğitimi- nin ne önemi var ki? Asıl eğitimi almamış ki adam.
Mesul müdür sorunu
MK: Sektördeki Mesul Müdür yetkileri bazı OSGB’lerde sıkıntılara neden oluyor. Bir Sorumlu Müdür’e herhangi bir nedenle bir şey olduğunda ya da ayrıldığında sisteme girilen şifreler sade- ce onda olduğu için kurum hizmet veremez hale geliyor. Burada OSGB sahipleriyle Mesul Müdür- lerin yetki paylaşımı olabilir mi ya da başka bir çözüm bulunabilir mi?
KÖ: SGK’da kimi bildirmişlerse biz onu alıyo- ruz Mesul Müdür olarak. İşveren Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nin sahibi veya ortakları SGK’ya kimi yetkili olarak bildirmişlerse odur. SGK’da ne kadarsa o kadar. SGK’ya işlemleri yapmak üzere
kimlere yetki vermişse biz o sistemi kullandı- ğımız için onu kabul ediyoruz. Birden fazla isim bildirmekte bir sorun olduğunu düşünmüyorum.
Kazalardan ders çıkarmış olmamız lazım
MK: Türkiye son dönemde özellikle 2014’te çok
sayıda işçinin hayatını kaybettiği iş kazalarıyla gündeme geldi. Bunun önüne geçmek için ne tür çalışmalarınız var? Türkiye, iş kazalarında Dün- yada ve Avrupa’da hangi noktada?
KÖ: Aslında iş kazası seyrimiz iyiye doğru gidi- yordu. 2012 yılında Avrupa’nın bazı ülkelerini ya- kalamıştık hatta onlardan daha iyi durumdaydık. Dünyada da çok iyi bir duruma gelmiştik. Maale- sef 2014 yılını, artık bunu yok sayacağız. Şunu da umut ediyoruz, temenni ediyoruz bu kazalardan ders çıkartmış olmamız lazım. Hakikaten Türki- ye’deki genel çerçeveye baktığımız da herkeste bir iş güvenliği farkındalığı oluştu son dönemde. En azından uygunsuz bir iskelede çalışanlar hemen fotoğraflanıp gündeme getiriliyor. İnsanlar sorgu- luyor ve bir kamuoyu oluştu. Bu da insanların daha tedbirli davranmasına daha konuya ilgi gösterme- sine sebep oldu. Buradan umutluyuz ki 2015’te bu kaza grafiğimiz aşağı doğru hızla inecek.
Kanun ötelenmedi
Kanun yeni çıktı, uygulamalarını daha görme- dik. Kanun 2012’de çıktı 2013’e ötelendi. 2014’e ötelendi, İş Güvenliği uygulamalarının bazı mad- deleri. İnsanlar bütün kanun ötelendi zannediyor. Hala diyorlar ki kamu da 2016’ya ötelendi. Hayır, sadece İş Güvenliği Uzmanı şartı ötelendi. Kanun ötelenmedi. Bu bilinmiyor. Geçen üniversitelerin toplantısına katıldım. 78 üniversitenin temsil- cileriyle buluştuk. Orada da söyledim bir tek İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi maddesi öte- lenmişken, kamuoyunun algısı ‘kanun 2016’da girecek devreye.’ Öyle bir şey yok. Eğitimi, risk değerlendirmesi, acil durum planları, sağlık ra- porları, iş sağlığı güvenliği tedbirleri gibi hepsi girdi 2012’nin sonunda. Ama bu anlayışı kırama- dık. Onun için diyorum tam manasıyla sistem oturmadı. Teftişler, yoğunlaştırıldı. Özellikle çok tehlikeli alanlarda. Maden ve inşaat şu anda di- ken üzerinde.
Kayıt dışı yüzde 32’lere düştü
MK: İş kazalarında kayıt dışılığın son durumu nedir?
KÖ: Geçen gün bir işveren, bir müteahhit ‘14 bin lira verdim ağ aldım’ dedi. İnşaatın en üst katı- na ağı geriyorsunuz yukardan bir adam düşerse ağın üzerinde kalıyor. Eskiden yere kadar iniyor- du. Geçen oturduğum binaya cephe kaplama- sı yapılacak. Adam uyduruk bir iskele getirmiş kuruyor. Hemen müdahale ettim. Bu mümkün değil, siz bizi rezil mi edeceksiniz dedim. İş Sağlığı
Bu kazalardan ders çıkarmış olmamız lazım. Türkiye’de
son dönemde herkeste bir iş güvenliği farkındalığı oluştu. İnsanlar sorguluyor. Bir kamuoyu oluştu. Bu
da hem çalışanların hem de işverenlerin daha tedbirli davranmasına sebep oldu...
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET VE EĞİTİM KURUMLARI DERNEĞİ DERGİSİ ŞUBAT 2015