Page 25 - HEDER DERGİSİ | ŞUBAT 2015
P. 25
Güvenliği Genel Müdür’ünün oturduğu binadaki şu iskeleye bak. Bir saat sonra adamlar söküp iskeleyi yenisini getirdiler. Sordum ‘aradaki fark ne kadar maliyet getiriyor’ diye. Bakın, 8 daireli bir apartman. 1500 lira. Bir tanesi otoban gibi elini kolunu sallayarak çalış. Diğerinde cambazlık ya- pacaksınız. Hatta pencereden baktım bir kalasın üzerinde sekiz kesik var. Her an sıkıntı yarata- bilir. Önemli iş kazalarında kayıt dışı yok. Daha önce yaralanmalı olanların çoğu gizleniyordu. Benim anladığım kadarıyla vatandaş da biraz daha işin farkında. Eskisi gibi örtbas etmeye pek yanaşmıyor. En azından yakın çevresi işin far- kında. Kayıt dışılık da azalıyor. Yüzde 45’lerden 32’lere düştü kayıt dışılık.
Milli eğitim yetki devri yapmıyor
MK: Mesleki eğitimle ilgili bir belirsizlik var.
Kim verecek nasıl verecek?
KÖ: Çok net yönetmelik. Sıkıntı şuradan kay- naklanıyor. Ben tebliğ çıkarken de başında Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde, sonuna bir cümle eklemiştim. Dedim ki ‘bütün şartlara haiz ise işverene de bu yetki verilebilir.’ Buraya Milli Eğitim Bakanlığı yanaşmıyor. Bü- tün sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Şimdi, benim fabrikam var. Fabrikamda makine mühendisim var. Ama kaynakçıya bu eğitimi veremiyorum. Niye? Milli Eğitim Bakanlığı yetki devri yapmı- yor. Kim verecek? Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslek lisesindeki teknik öğretmen. Benimki de teknik öğretmen o da teknik öğretmen. MEB ise bu okula bunu bir ek gelir olarak görüyor. Ben bunu bakanların huzurunda da söyledim. Bu iş çıktığı günden beri uğraşıyorum. O gün dedim, ‘850 okulunuz, 85 bin de öğretmeniz var. 1.5 mil- yon işyeri var. Nasıl yetişeceksiniz? Bu olacak iş değil’ dedim. İkna edemedik. ‘Neden yetki ver- miyorsunuz’ dedim. ‘Senin lisendeki de teknik
öğretmen kaynak mezunu benim fabrikamdaki adam da teknik öğretmen mezunu. Senin ki ve- riyor da benim ki niye veremiyor?’ Devretmesi lazım ama devretmiyor. Türkiye’ye yetişemeye- ceği belli. Sen öğrenci mi yetiştireceksin kurstan para mı kazanacaksın? Bir karar vermek lazım. Ticarethane midir meslek liseleri? 2009’da tebliğ çıkarken yazdım ben o cümleyi, ‘İşveren gerekli şartlara haiz olması halinde bu yetkiyi kulla- nabilir, bu yetki devredilebilir’ diye. Milli Eğitim Bakanlığı yetki devre yapmıyor, bu kadar basit. Yetki devri yapsa bu problem ortadan kalkar. Şartları haiz olan işyerlerine lütfen yetki devri yapsın.
İSGHEDER’den çok şey bekliyorum
MK: İSGHEDER’le yakın olarak çalışıyorsunuz.
Dernekle ilgili görüşleriniz nelerdir?
KÖ: İş Sağlığı Güvenliği konusu sürekli yük- selen bir değer. Hem dünyada hem Türkiye’de. İnsan hayatı söz konusu. İnsan hayatı da sürek- li yenileniyor. İhtiyarlar gidiyor gençler geliyor. Yeni gelenlerin de problemi bu dolayısıyla. İş Sağlığı Güvenliği sürekliliği olan ve yükselen bir değer. İnsanlar artık hayatının kıymetini anla- maya başladı Türkiye’de de. Bizim sıkıntımız şu, biraz metazori istiyor. Bizim işverenlerimiz bu noktada biraz daha istikrarlı olacak. Hemen pes etmeyecek.
İSGHEDER benim çok şey beklediğim bir dernek. En başta kahir çoğunluk dediğimiz en azından üçte ikiyi geçecek sayıda üyesinin art- ması lazım. Yani 1800 OSGB yetki aldığına göre 1200’ünün üye olması lazım. Eğitim kurumları çok problem değil. Zaten 2014’ün Temmuz’undan sonra düşüşe geçti. Diğer Sağlık Personeli’nin eğitimine biraz umutlandılar ama ben umutlan- mayın demiştim. Çok fazla bir potansiyeli yok Diğer Sağlık Personeli adayının.
22-23