Page 62 - HEDER DERGİSİ | ŞUBAT 2015
P. 62

 ANALİZ
ANALİZ
İSG’nin mevzuatla imtihanı !
“İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile “İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 18 Aralık 2014 tarihli ve 29209 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürür- lüğe girdi. Bu iki yönetmelikte yapılan değişiklikler şöyle:
ÇSGB, sektörel düzenleme çerçevesinde maden ve yapı ile di- ğer sektörlerde “öncelikli olarak hangi mesleki unvana sahip iş güvenliği uzmanlarının görev alabileceğini” belirleyecek, bu belir- lendikten sonra işverenler “sektörel iş güvenliği uzmanlığı belge- sine sahip olan iş güvenliği uzmanı” görevlendirmek zorunda ola- caklar. Yani, işverenlerin faaliyette bulundukları sektör için görevlendirilecekleri iş güvenliği uzmanı, unvan olarak o sektöre hizmet verebilecek uzman olmak zorunda kalacak. Bu konu; sek- törün saha temsilcilerinin de yer alacağı, bilimsel ve adil olarak yapılacak detaylı bir çalışma ile şekillenerek, hukuki açıdan so- runsuz şekilde yayınlanıp uygulanabilirse Bakanlığın başarılı bir uygulaması olacak.
İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli- nin görevlendirilmesine ilişkin zorunlu çalışma sürelerinin hesa- bında; Mesleki Eğitim Kanunu ile YÖK Kanunu kapsamındaki öğ- renci statüsünde olan çırak ve stajyerler, toplam çalışan sayısına dahil edilmeyecek. (Bu unvandaki çalışanların bulunduğu işyerle- rine hizmet veren İSG Profesyonelleri, hizmet verirken çırak ve stajerler dahil tüm çalışanlara hizmet sunacak olmasına rağmen, hizmet süresi hesabında bu unvanlar sayıya dahil olmayacaklar.)
İşveren, gerekli nitelikleri haiz olması halinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısını dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini “kendisi” üstlenebilecek. Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sı- nıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekilleri, Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş, periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecekler. Bu konuya ilişkin eğitim programları, eğitimin süresi ve eğiticilerin nitelikleri ile görevlendirmeye ilişkin husus- lar Bakanlık tarafından belirlenecek. Böylece bakkal da, apart- man yöneticisi de “çakma” işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı olacak.
Yönetmelikte; belirtilen nitelikleri haiz bir veya birden fazla işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli görev- lendirmek, işverenin görevleri arasında yer alıyorken; Kanun de- ğişikliği doğrultusunda diğer sağlık personeli görevlendirme yü- kümlülüğü, “on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyeri” işverenleriyle sınırlandırıldı. (Ayrıca; Tam süreli işyeri hekimi çalıştırılan işyerlerinde de Diğer Sağlık Personeli çalıştır- ma zorunluluğu zaten yoktu). Bunlar dışındaki işverenlerin diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğü kaldırılmış oldu.
İşverenler; Bakanlıkça belirlenecek iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren konularla ilgili bilgileri, İSG-KATİP sistemi üzerinden artık İSGGM’ne bildirmek zorunda. Hangi bilgilerin bildirileceği du- yurulmadı. İSG-Katip sisteminde de henüz yeni bilgi giriş bölüm- leri açılmış değil.
Elektronik Tebligat Yönetmeliği kapsamındaki şirketler ve kurumlara, Yönetmelikteki; OSGB ve Eğitim Kurumu başvuru iş- lemleri, yetkilendirilmeleri, Belge alma ve vize işlemleri, ihtarlar ve yetkilerin askıya alınması, iptali ve itiraz maddelerine göre ya- pılacak tebligatlara esas olmak üzere elektronik tebligat adresini İSG-KATİP sistemine kaydettirme zorunluluğu getirildi. Ancak bu zorunluluk, 18 Mart 2015 tarihinde yürürlüğe girecek.
OSGB’lerin Türkçe isim ve unvana sahip olması zorunluluğu kaldırıldı.
“Tuvalet ve Arşiv bölümleri hariç, OSGB’lerde bulunması ge- rekli diğer bölümler, yol seviyesinden girişi olmayan katlarda ku- rulamaz” ibaresi ise, en çok tartışmaya yol açan madde oldu. Bu- rada; OSGB’nin bulunduğu binanın girişinin yol seviyesinde olması gerektiği anlaşılıyor.
İSGB ve OSGB’lerde bulundurulacak asgari malzeme listesin- den; Buzdolabı ve Tekerlekli sandalye çıkarıldı.
OSGB’ler ve Eğitim Kurumları’nın adres ve unvan değişikliği başvuruları ile sorumlu müdür değişikliği, vizeleme işlemleri ile ilgili bildirimler, İSG-KATİP sistemindeki gerekli düzenlemeler ta- mamlanıp ilân edilinceye kadar Genel Müdürlüğe yazılı olarak ya- pılmaya devam edilecek, sistem üzerindeki düzenlemeler ta- mamlanıp ilan edildikten sonra ise bu bildirimler, artık İSG-KATİP üzerinden yapılacak. Adres değişikliğinden önce veya unvan de- ğişikliği sonrasında, e-devlet sistemi kullanılarak Genel Müdürlü- ğe başvurulacak. Yeni adresin Genel Müdürlükçe onaylanmasına müteakip işlemler ilk başvuru hükümlerine tabi olarak yürütüle- cek. Adres değişikliği işlemi tamamlanıncaya kadar hizmet ver- mek isteyen OSGB ve Eğitim Kurumları, yetki aldığı mevcut ad- reste faaliyetine devam edecek. Unvan değişikliği yapılması halinde ise, yetki belgesinin yenilenmesi için Bakanlıkça belirle- nen belge bedelinin ödenmesi gerekliliği, Yönetmelikte vurgula- nıyor.
OSGB’lerce işyerlerine sunulan “her türlü” iş sağlığı ve gü- venliği hizmeti için, İSG-KATİP sistemi üzerinden sözleşme yapıl- ması şart koşuldu.
Sözleşme fesihleri, beş iş günü içinde Genel Müdürlüğe İSG-KATİP üzerinden bildirilecek.
OSGB’lerin Arşivlerinde bulundurmak zorunda olduğu kayıt- larda, onaylı defter suretleri’ne, “yıllık çalışma planı ve yıllık de- ğerlendirme raporu suretleri ile çalışanlara verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine dair kayıtlar” ilave edildi. Bu kayıtlar, OSGB denetimlerinde denetmenler tarafından sorgulanacak.
Kamuda çalışan tabipler ve aile hekimleri hariç, diğer işyerle- rinde çalışan işyeri hekimleri tam gün çalıştığı işyeri dışında fazla çalışma yapamaz. (özel sektörde tam gün çalışanların, bu halde işyeri hekimliği yapamayacakları vurgulandı.)
İşyeri Hekimlerinin görevlerinden Sağlık gözetimi başlığında; “özel politika gerektiren grupta yer alanlardan çocuk, genç ve gebe çalışanlar için en geç altı ayda bir defa olmak üzere periyodik muayene tekrarlanır.” olarak özellikli bir madde yer almıştır.
İşyeri hekimlerinin çalışma süreleri değiştirildi. Buna göre; a) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 5
 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET VE EĞİTİM KURUMLARI DERNEĞİ DERGİSİ ŞUBAT 2015














































































   60   61   62   63   64