Page 37 - Hayata Dair | Sayı 61 / 2024
P. 37

 Teknoloji
  Akıllı Kontak Lensler: Sanal gerçeklik teknolojisinden yararlanan lensler sayesinde alarm ve randevu gibi zaman bazlı işlemler kontrol edilebiliyor, gece görüşü artırılabiliyor, iş öncelikleri belirlenebiliyor ve senkronize telefon ekranına bakmaya gerek duymadan bilgiler görüntülenebiliyor.
Akıllı Yüzükler: Minik yapısına sayısız özelliği sığdırabilen bu yüzükler; uyku kalitesini, nabzı ve vücut sıcaklığını ölçebilmektedir. Bazı çeşitleri, karta ihtiyaç duymadan ödeme yapabilmeyi, aramalara cevap verebilmeyi ve kapının kilidini açabilmeyi sağlıyor.
Akıllı Kemerler: Akıllı kemerlerin temel amacı, düşme riskini azaltmaktır. Bu kemerler; yürüyüş biçimi, hız gibi durumları ölçümleyerek düşme tehlikesine karşı cep telefonuna bildirim gönderiyor. Oturma alışkanlıkları hakkında uyarıda bulunup kilo artışı durumunda bilgilendirme yapabiliyor.
Duruş Hatırlatıcı T-Shirt: Günün büyük bir kısmını masa başında geçirenler için ideal bir teknoloji. Bu teknoloji omurganın deforme olmasını da engelleyebiliyor. Akıllı T-shirtler, beden için zararlı pozisyonlar konusunda uyarıda bulunup duruşun düzeltilmesi için teşvik ediyor.
Akıllı Broşlar: Akıllı telefonların yerini alması beklenen akıllı broşların ilk versiyonu 2024’ün başında ABD’de satışa sunuldu. İsmi Ai Pin, kendisi küçük ama marifetleri büyük. Göğüse takıldıktan sonra kamera, hoparlör, telefon, ajanda, not tutucu ve akıllı asistan olarak hizmet veriyor. Temelinde ekransız bir giyilebilir cihaz olan Ai Pin, avuç içini bir akıllı telefon ekranına dönüştürüyor. Tıpkı telefonlarda olduğu gibi bir telefon numarası atanıyor ve anlaşmalı şebeke üzerinden aylık ücretle veri kapsamı sağlıyor. Yapay zekâ teknolojisiyle, kullanıcının ses tonunu kullanarak aynı vurgulamalarla istenilen dilde anlık çeviri yapabiliyor. Sadece 54 gram ağırlığındaki cihaz, fotoğraf ve video da çekebiliyor.
Giyilebilir Teknolojiler Hakkında Gelecekteki Öngörüler
Giyilebilir ürünler; koruyucu giysinin yanında sağlık durumu, spor performansı ve kullanıcının konum takibi gibi amaçlarla kullanılıyor. Giyilebilir teknoloji ile tasarlanan cihazların maliyeti giderek düşmekte ve gelecekte iş dünyasının bazı süreçlerinin
bu cihazların kullanımı ile değişeceği öngörülmektedir. Bir kurumun çalışanlarının konumları, seyahat ettikleri yön ve hızlarını belirlemek amacıyla giyilebilir teknolojiden yararlanılabilir. GPS ile otomatik veri toplama sayesinde mobil çalışma koşulları yaratılabilir. İşverenler bu yöntem ile çalışanların bulundukları yerin gerçek zamanlı bilgisine ulaşabilir ve çalışma verimini izleyebilir.
İnsanlığın yaşamını kolaylaştırmak için geliştirilen teknoloji, beraberinde hep kötü senaryolarıda getirmiştir. Giyilebilir teknoloji için de bu kötü senaryolar geçerli. İnsanın teknolojik cihazlara bağımlı hâle gelmesi durumunda, günün birinde herkes bir cyborg’a dönüşebilir endişesi taşıyanlar da yok değil. Hollywood filmlerinde işlenen kıyamet senaryolarında da sık sık cyborg, robotlar ve insanlar arasındaki savaşlar işleniyor. Bugüne kadar gerçekleşen pek çok teknolojik gelişmenin Hollywood filmlerinden esinlenerek geliştirildiği düşünülürse bu tür düşünenleri de tamamen yok saymak haksızlık olur.
   Hayata Dair 35
 























































































   35   36   37   38   39