Page 38 - Hayata Dair | Sayı 61 / 2024
P. 38

 Sağlık
   Ramazan Ayında Oruç Tutanlar Nasıl Beslenmeli?
    Melodi Gündüz
Diyetisyen
Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin oldukça değiştiği ramazan ayında dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Normal günlerde; herhangi bir öğünde
eksik aldığımız bir besin ögesini gün içinde, ara öğünlerde veya diğer ana öğünlerde tamamlama fırsatımız oluyor ama ramazan ayında öğün sayımız sınırlanıyor. Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarında herhangi bir değişiklik olmaz. Bu süre zarfında sağlığın korunması ve daha enerjik hissedilmesi için yeterli ve dengeli beslenmeye devam edilmesi gerekir.
Ramazanda Sağlıklı Beslenmeniz için İpuçları
4 Oruç tutanların mutlaka sahura kalkmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahura kalkılmadığında oruç tutan kişide açlık süresi en az 20 saati bulacaktır. Bu süre, bireyde çok ciddi sağlık sorunları doğurabilmektedir. Açlık süresini aşağıya çekmek için sahura kalkmak sağlık açısından doğru olur.
4 Ramazanda öğünlerinizi genel olarak “sahur”, “iftar” ve “ara öğün” şeklinde düzenleyebilirsiniz. Hem böylece gün içinde almanız gereken besin ögelerini 3 öğüne bölmüş ve tek bir öğüne yüklenmemiş olursunuz.
4 Günde ortalama en az 2-2,5 litre (8-10 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak süt, ayran ve bitki çayları tüketmeye özen göstermelisiniz. 4 Yemekleri yavaş ve iyice çiğneyerek tüketmelisiniz. Bu doygunluğa ulaşmanızı da kolaylaştırmış olacaktır.
 36
Hayata Dair
 






















































































   36   37   38   39   40