Page 39 - Hayata Dair | Sayı 61 / 2024
P. 39

 4 İftar öğünü en az sahur kadar önemli. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmesine sebep olabileceği gibi mide ve bağırsak sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu yüzden iftara başlarken; çorba, peynir, zeytin, domates, salatalık gibi hafif besinlerle başlamak doğru tercihler arasında olacaktır. 4 Çok şekerli, yağlı besinler yerine enerji veren hem de kan şekerinizi dengeli yükseltecek tam tahıllı karbonhidratlar tüketmeye özen göstermelisiniz. (Bulgur, tam tahıllı ekmek, tam buğday, makarna vb.) 4 Yemeklerinizi hazırlarken fırında, haşlama, buğulama ve ızgara gibi pişirme yöntemlerini kullanmalısınız. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yönteminden uzak durmalısınız. 4 Tatlı tüketecekseniz bunu iftardan hemen sonra değil birkaç saat sonra ve seçiminizi şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyveli tatlılar veya dondurmadan yana kullanmalısınız. 4 Ramazanda hareketsizlik bağırsak hareketlerinizi olumsuz etkiler. İftardan 1 saat sonra 30-60 dakikalık yürüyüşler yapmak sindirim sisteminizi rahatlatır. 4 Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için sıvı tüketiminize ek olarak; öğünlerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, hurma, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişleri tercih edebilirsiniz.
Ramazanda Yeterli Su/Sıvı Alımına Dikkat!
o Yeterli düzeyde su ve sağlıklı sıvı alımı sağlanmalıdır. Su alımına destek olmak için en pratik öneri; “iftardan sonra saat başı 2 bardak su içmektir.”
o Yeterli miktarda besin ögesi ve su içeren dengeli bir diyet hayati önem taşır. Yeterli sıvı alımı; vücut fonksiyonlarının devamlılığı için önemli olmakla birlikte kabızlığı da önler. Ramazan ayında sıvı ihtiyacınızı karşılayacak ayran, maden suyu, taze sıkılmış meyve veya sebze sularına da yer verebilirsiniz.
o Çay ve kahveyi su yerine tüketmemeye özen gösterin! Çay, kahve gibi kafein içeriği fazla olan sıvıları tüketmek çarpıntıya neden olurken aynı zamanda kafeinin idrar söktürme özelliği nedeniyle sıvı kaybı artar.
Ramazan Ayında Atıksız Beslenme
İsraf ve beslenme arasındaki ilişki hem çevresel hem de kişisel sağlık açısından önemlidir. Dengeli bir beslenme alışkanlığı hem kişisel sağlık hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından önemlidir. Dengeli bir diyet, sağlıklı gıdaların tüketilmesini teşvik ederken gereksiz tüketimi ve dolayısıyla israfı önler. Ayrıca dengeli beslenme, daha az işlenmiş ve ambalajlı gıdaların tercih edilmesini teşvik eder. Bu da atık miktarını azaltabilir. Ramazan ayında her gün sofralarımızda çeşit çeşit fazla porsiyonlarda pişirilen yemekler, her gün alınan taze pideler israfın artmasına sebep olmaktadır.
Ramazan Ayında İsrafı Azaltmak için Neler Yapabilirsiniz?
4 Alışveriş ihtiyaçları haftalık belirlenerek bir liste oluşturulmalı, böylece aç karnına alışveriş yaparken ihtiyaçtan fazlası satın alınmamış olur.
4 Ürünlerin son kullanma tarihine dikkat edilerek satın alınmalı, son kullanma tarihi yakın olan ürünlerin tüketileceği gün ve öğün planlanmalı.
4 Satın alınan ürünler doğru koşullarda saklanmalı.
4 Artan yemekler uygun bir saklama kabında buzdolabında tutulmalı, sadece bir kez olmak şartıyla tekrar ısıtılarak 3 gün içerisinde tüketilmeli.
4 Artan pide ve ekmekler buzlukta veya buzdolabında saklanmalı, bayatlamış ama tüketilebilecek durumda olan (küflenmemiş) ekmekler; sahurda tost, fırında peynirli-domates soslu kıtır ekmekler olarak tüketilebilir veya fırınlanıp blenderden geçirilerek galeta unu hâline getirilebilir.
Sağlık
        Hayata Dair 37
 



















































































   37   38   39   40   41