Page 47 - Hayata Dair | Sayı 60 / 2023
P. 47

 Teknoloji
  Bu faydalar, günlük hayatımızda sanal olarak kullanılan e-postalar, sosyal medya hesapları vb. gibi birçok alanda kullanılıyor. Bu nedenle siber güvenlik, kısa vadede de talep gören bir ihtiyaç olmaya devam edecek ve geleceğin teknolojisi olarak kendini kanıtlayacak.
3- Metaverse, AR ve VR
Metaverse, etkileşimli üç boyutlu bir sanal evren olarak tanımlanabilir. Bu evren; yaşam, çalışma, oyun oynama ve sosyalleşme gibi aktiviteleri dijital ve fiziksel dünyaların bir araya geldiği alanda, yeniden tanımlayarak benzersiz fırsatlar sunar. Metaverse teknolojisi daha gerçekçi avatarlarla donatılarak daha da gelişebilir ve yaygınlaşabilir. Bu teknoloji; sosyal medya, iş, oyun, eğitim, sağlık, kripto para birimi ve daha birçok alanı etkileyerek yükselişe geçebilir. Metaverse’ün, 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 5 trilyon dolar katkı yapacağı öngörülüyor. Metaverse ile birlikte doğrudan Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) teknolojilerindeki gelişim hızı da artacak. Bu teknolojilerin şirket toplantılarında kullanılması ve çalışanların evinden, sanal bir ortak aleme girmeleri ve görüşmeleri sağlanacak. Zaten bu alan için yatırımlar sürüyor ve bunun artması bekleniyor. Bazı küresel şirketler, şimdiden bir metaverse ortamı yarattı. Bu sanal dünya, gerçek dünyadaki ofislerinin kopyalarını içeriyor ve böylece yeni işe alınanlar ve mevcut çalışanlar, fiziksel bir ofiste bulunmalarına gerek kalmadan İK ile ilgili ihtiyaçlarını buradan giderebiliyor.
4- Nesnelerin İnterneti (IoT)
Nesnelerin İnterneti (IoT), cihazların uzaktan kontrol edilmesine ve izlenmesine imkân vererek akıllı evler, akıllı şehirler, endüstriyel otomasyon ve daha birçok alanda gerçek dünya uygulamalarına sahip. Akıllı evlerde IoT teknolojisi; termostatlar, aydınlatma sistemleri ve güvenlik sistemleri gibi cihazların bir akıllı telefon veya başka bir cihaz aracılığıyla uzaktan kontrol edilmesine ve izlenmesine olanak tanıyor. IoT yenilikleri; verimlilik, güvenlik ve konforu artırarak günlük yaşantımızı dönüştürürken aynı zamanda yeni iş fırsatları ve gelir akışları da yaratıyor.
5- 5G Teknolojisi
5G teknolojisi, mobil ağların daha önce 2G’den 3G’ye ve 4G’ye evrimleştiği gibi daha geniş bir kullanım alanına sunulan sonraki mobil teknolojidir. Hızlı veri analizi ve karar verme iletişiminde en büyük avantajı sağlar. Yapılan bir araştırma, 5G gibi ağ yeteneklerine yatırım yapan şirketlerin gelirlerini 3 yıl içinde yüzde 250 artıracağını ortaya koyuyor. 5G’nin sağlayacağı faydalar şöyle:
4 Gelişmiş mobil geniş bant hizmeti sunar.
4 Ultra güvenilir, düşük gecikmeli iletişim imkânı sağlar.
4 Şehirler, kentsel alanlar ve yerel ağlarda çok daha hızlı veri iletimi sağlar.
4 İç mekânlarda kullanılan cihazlar için enerji tasarrufu işlevleriyle donatılmıştır. 4 Kırsal alanlarda bile internet çağı için bağlantı sağlar.
Bu nedenle, 5G temel bir teknolojidir ve yaşam tarzımızı değiştirecektir. Daha önce mümkün olmayan yeni uygulamalar ve hizmetlerin ortaya çıkmasına olanak tanıyacak ve hem işletmeler hem de bireyler için yeni fırsatlar yaratacaktır.
Diğer Teknolojiler
Beş önemli alanın dışındaki diğer alanlarda da teknoloji gelişimini sürdürecek. Gelecek senaryolarında malzemeyi, bitkiyi hatta insanı düzenleyerek değiştirebileceğimiz bir dünyada yaşayacağımız ifade ediliyor. Özellikle nanoteknoloji alanında yeni gelişmeler göreceğiz. Kuantum hesaplamayı
geniş ölçekte geliştirmek için dünya çapında bir yarış var. Bilgiyi işlemenin ve depolamanın yeni yollarını yaratmak için atom altı parçacıkları kullanan kuantum hesaplama, bugün mevcut olan en hızlı geleneksel işlemcilerden trilyon kat daha hızlı çalışabilen bilgisayarları mümkün kılabilir. Şu anda dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan biri iklim krizi, diğeri ise karbon emisyonlarının frenlenmesi. Sıfıra yakın sera gazı emisyonu üreten, yeni bir enerji kaynağı olan yeşil hidrojen konusunda ilerlemenin devam etmesi bekleniyor. Robotların, görünüm ve yetenek açısından insanlara daha çok benzeyeceği düşünülüyor. Birçok sektörde robot kullanımının giderek yaygınlaştığını görmeye başlayabiliriz. İş dünyası liderleri, özellikle teslimat ve lojistik alanlarında otonom sistemler oluşturmada ilerleme kaydetmeye devam edecek gibi görünüyor. Birçok fabrika ve depo şimdiden kısmen veya tamamen otonom hâle gelmiş durumda. Daha fazla sürücüsüz otomobil, gemi ve teslimat robotlarıyla karşılaşırken sürdürülebilir teknoloji konusunda ileriye doğru atılmış adımları da böylece göreceğiz.
  Hayata Dair 45
 

















































































   45   46   47   48   49