Page 57 - Hayata Dair | Sayı 60 / 2023
P. 57

  o Namık Kemal Evi
Ünlü Şair Namık Kemal’in 1853-1854 yıllarında çocukluğunu geçirdiği ev, günümüzde Namık Kemal Evi olarak anılıyor. Restore edilerek Aşıklar Evi’ne dönüştürülen ev, Kars kültürünü yakından tanımak için büyük bir fırsat.
o Katerina Köşkü
Osmanlı-Rus Savaşı’nın (1877-1878) ardından Kars ve çevresinde
40 yıl devam eden Rus işgali döneminde, Ruslar tarafından askeri bölge ilan edilen Sarıkamış, o yıllara ait birçok iz taşıyor. Sarıkamış’ta halk arasında Katerina’nın Köşkü olarak isimlendirilen Av Köşkü de
bu yapılardan biri. Özgün mimarisi ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Katerina Köşkü, bulunduğu konum nedeniyle Sarıkamış’ı gören harika bir manzaraya sahip. Yapılış tarihi net olarak bilinmese de 1914 yılında Rus Çarı II. Nikola ve eşinin konakladığı köşkün, 1900-1902 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor.
o Çıldır Gölü
Kars ile Ardahan arasında yer alan Çıldır Gölü’nün tamamı kış aylarında donuyor. Bölgeye kış sezonunda gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği
Çıldır Gölü’nün her köşesi, bu etkileyici doğa olayına tanıklık etmek
için uygun. Çıldır Gölü, kızaklı at turu ve buz tutan gölde balık avı gibi heyecan verici aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Kars’ın Arpaçay ilçesi ile Ardahan’ın Çıldır ilçesi boyunca uzanan gölde, yerel halkın sarı balık ya da şafak balığı dediği Sarı Sazan balığının tadına bakmadan dönmeyin.
o Kars Kalesi
Kars’ta şehir dokusunu hissetmek için en iyi noktalardan biri Kars Kalesi. Kars şehir merkezine kuş bakışı bakmak ve şehrin havasını solumak için tercih edilen kale, 1153 yılında inşa edilmiş. Su Kapısı ya da Çeribaşı Kapısı, Kağızman Kapısı ve Behram Kapısı olmak üzere 3 kapısı olan kalenin içerisinde 12. yüzyıldan kalma Celal Baba Türbesi de bulunuyor. Askeri koğuşlar, tarlalar, cephanelik ve mescit ile geniş bir alana sahip kaledeki kafede oturup şehri seyretmenin keyfini çıkarın.
o Sarıkamış Kayak Merkezi
Kar kalitesi ve kayak pistleri açısından dünyanın en uygun tesisleri arasında gösterilen Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars’ın gözbebeği. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda kayakseverin kış sezonu boyunca tercih ettiği kayak merkezi, 12 km uzunluğunda, 5 etaplı piste sahip.
o Ani Antik Kenti (Ani Harabeleri)
Ermenistan-Türkiye sınırında ve Arpaçay Nehri’nin kıyısında bulunan Ani Antik Kenti, Kars’ın en çok tanınan gezilecek yerlerinden. 4 bin 500 metreyi aşan uzunluğu ve 8 metreye ulaşan yüksekliğe sahip surlarla çevrili antik kent, her saniyesinde insanı zaman yolculuğuna sürüklüyor. Kars’a 42 km mesafedeki antik kent, tarih boyunca Anadolu’nun güvenli bir geçiş kapısı görünümündeymiş. Geçmişten günümüze ‘Ani bir dünya ama dünya bir Ani değil’ sözüyle anılan şehir, 6. yüzyıldan bu yana yerleşimin görüldüğü, farklı inanç grupları ve etnik yapılardan insanların yaşadığı, çok kültürlü bir yapıya sahip.
Mutfak
Yöre mutfağını; un, baklagiller ve hayvansal ürünlere dayalı yiyecek ve yemekler oluşturmaktadır. Bu yemekler genel olarak: helva, hörbe, Kars böreği, hangel, kete, patatesli veya mercimekli erişte pilavı, haşıl, ekşili et, feselli, tencerede şiş kebap, yaprak mantı, tandırda kaz çekmesi, kesme çorba, hasuda, kuymak, katmer, erişte aşı, mezik olarak isimlendirilmektedir. Hayvancılığa dayalı süt ürünlerinden peynir yapımı yöre halkının önemli geçim kaynağını oluşturmakta, arıcılıkta halk ekonomisinde önemli yer tutmaktadır.
Seyahatname
        Hayata Dair 55
 














































































   55   56   57   58   59