Page 56 - Hayata Dair | Sayı 60 / 2023
P. 56

  Seyahatname
Muhteşem İkili, Kar ve Kars
   Son yıllarda kış turizminin yükselişe geçmesi ve buna paralel olarak Doğu Ekspresi yolculuklarının popüler hâle gelmesi; tarihi dokusu, coğrafi özellikleri
ve özellikle yılın büyük bir kısmı karla kaplı Kars’ı
en önemli destinasyonlardan biri hâline getirdi. Dünyada Alp Dağları ile birlikte kristal taneli karın görüldüğü tek yer olan Sarıkamış Kayak Merkezi’nde kayabilir, buzla kaplı Çıldır Gölü’nde tutulan Sarı Sazan balığı yiyebilir, muhteşem Ani Harabeleri’nde tarihe yolculuk yapabilirsiniz. Her mevsim başka güzel olan Kars, kışın tam bir masal kenti.
   Tarihçesi
Adını Karsaklardan alan Kars, “Türkiye’deki en eski Türkçe il adı” olma ünvanına sahiptir. MÖ 5 bin yılında Huriler’le başlayan hükümranlık mücadelesi, Urartular ve İskitler’le devam etmiştir. MÖ 145 yılından itibaren de Partlar egemenlik sağlamış ve Karsaklı Beyliği’ni kurmuşlardır. 430 yılında Sasaniler’e geçen bölgede sırasıyla; Selçuklular, Gürcüler, Moğollar, Karakoyunlular ve Akkoyunlular hüküm sürmüştür. 1535 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına katılan şehir, Osmanlı- Rus Savaşı’nda, gösterdiği kahramanca mücadele sonucunda “Kars Zafer Madalyası” almıştır. Bu madalya aynı zamanda Anadolu’da bir şehre verilen ilk ‘gazilik’ madalyasıdır. Kars, 18 Kasım 1877’den 25 Nisan 1918’e kadar 40 yıl Rus işgali altında kaldıktan sonra 30 Ekim 1920’de Kazım Karabekir yönetimindeki Türk ordusu tarafından tekrar Türk topraklarına katılmıştır.
Gezilecek Yerler
İstanbul, Ankara ve İzmir’den gerçekleştirilen direkt uçak seferleri ile kısa sürede ulaşılabilen Kars; tarihi geçmişi, etkileyici mimari yapıları, doğa ve kış turizmi, lezzetli mutfağı, misafirperver halkı ve alternatif rotaları ile keyifli bir seyahat deneyimi sunuyor. Kars için planlar yapmaya başladıysanız, seyahatiniz esnasında sizlere yardım edecek Kars gezi listemizi muhakkak incelemelisiniz.
o Taş Köprü
1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat döneminde yaptırılmış. Tamamı kesme bazalt taşlardan inşa edilen köprünün zaman içerisinde yıkılan bölümleri 1725 yılında Karahanoğlu Hacı Ebubekir tarafından yeniden inşa edilmiş. Gürül görül akan Kars Çayı üzerinde şehrin atmosferini hissetmek için Taş Köprü, en iyi duraklardan biri.
o Ebu’l Hasan-ı Harakani Türbesi
Kars’ta adıyla en çok karşılaşılan kişi Ebu’l Hasan-ı Harakani’dir. Mevlana, Yesevi ve Nakşibendi’nin manevi hocası ve Mevlana’dan 200 yıl önce yaşamış olan Harakani, 1033 yılında Selçuklular’ın Anadolu’ya girişini kolaylaştırmak için yapılan savaşta şehit düşmüş. Hasan-ı Harakani türbesi, geniş bir külliye alanından oluşuyor.
o Kümbet Camii (Havariler Kilisesi)
Kars Kalesi’nin güneyindeki Havariler Kilisesi, Kars şehir merkezindeki en görkemli kiliselerden biri. Bagratlı Krallığı dönemine uzanan kilise 937 yılında inşa edilmiş. Konik biçimli kubbesi ve bazalt kesme taş kaplamasıyla bölge mimarisini yansıtan yapı, etkileyici bir güzelliğe sahip. Kars Kalesi’ne çıkış güzergâhında, Evliya Camii ve Hasan-ı Harakani Türbesi’nin yanı başında bulunan Havariler Kilisesi, yakın döneme kadar camii olarak kullanılmış.
o Yanık Kilise (Kazım Karabekir Camii)
Ruslar tarafından 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen Yanık Kilise, Sarıkamış’ın en etkileyici yapılarından biri. Baltık mimarisindeki kilise, günümüzde Kazım Karabekir Camii olarak ibadete açık. Yapımında kiliseye dahil olan çan kuleleri günümüze kadar ulaşamayınca yapıya sonradan minare eklenmiş. 1970’lerde yaşanan yangının ardından camiye çevrilen Yanık Kilise, Sarıkamış Hükümet Konağı’nın yakınında yer alıyor.
 54 Hayata Dair
 
















































































   54   55   56   57   58