Page 23 - MAKSİMUM BİZ | TEMMUZ 2022
P. 23

Risk Mühendisliği
  Onur Erkmen
Risk Mühendisliği Müdürlüğü
Riski; gelecekte, gerçekleşme ihtimali olan süreç olarak tanımlayabiliriz. Geçmişe dair değil, geleceğe dair bir kavram olarak öne çıksa da gelecekteki olayların doğru bir şekilde yorumlanabilmesi için geçmiş veriler ile birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.
Hasar analiz çalışmalarını, risk analizinin hem öncesi, hem de sonrası olarak tanımlamak daha doğru olacaktır. Eksper ve bilirkişi ile birlikte
saha çalışmalarına katılarak veya geçmiş veriler incelenerek hazırlanan raporlar ile benzer hasarların tekrar etmemesi için düzenleyici ve iyileştirici önerilerin sunulması, önerilerin takibi ile sonuçların ölçülebilmesi ve faaliyet konusu özelinde risk
kabul strateji geliştirilmesi için teknik müdürlüklere bilgi sağlanarak frekans hasarlarının azaltılması amaçlanmaktadır.
Risk analizinin dijital çözümü için çalışanlarımız
ve kanallarımızın kullanımına açtığımız RiskCEP mobil uygulamasının geliştirilme çalışmaları
diğer bir sorumluk alanımızdır. Faaliyet konusu özelinde soruların içeriği ve detayları güncel tutulmakta, derecelendirme için geliştirilen skorlama algoritmasında istatistik veriler kullanılmaktadır.
Yüksek çözünürlüklü taşkın risk haritaları ile ilgili çalışmamız Çiğli OSB pilot bölgesi için devam etmektedir. Oluşturulacak model ile birlikte suyun hangi alanlara ne kadar sürede dolacağına ve ne kadar yüksekliğe çıkacağına, risk skorlarına kadar birçok veriye sahip olunacaktır.
Teknoloji baş döndüren bir hızla gelişmektedir. Risk analiz değerlendirmeleri, metodlar, önlemler, sürekli değişiyor, gelişiyor. Birkaç yıl önce sunduğunuz
öneri veya tespit ettiğiniz riskler yeni ekipmanlarda alınan önlemler ile riskli olarak değerlendirilmekten çıkarılmış oluyor. Aynı şekilde bazı öneriler de güncelliğini yitirmiş olabiliyor. Bu hıza ayak uydurmak, katma değerli ve verimli çalışmalar yapmak, ölçülebilir sonuçlar ortaya koymak için sürekli
günceli takip etmekte, eğitim, seminerler ve yeni yol arkadaşlarımız ile büyümeye devam etmekteyiz.
 Risk Mühendisliği Müdürlüğü olarak, çalışmalarımızı; risk analizinden, taşkın risk haritalarının hazırlanmasına, hasar analiz çalışmaları ile yakın sebep analizlerinden, mobil risk uygulamalarına kadar geniş bir alanda farklı mühendislik branşlarındaki çalışma arkadaşlarımızla sürdürmekteyiz.
Risk mühendisliği, muhtelif mühendislik disiplinlerinin aynı potada erimesi ile oluşan ve öğrenilmesi gereken bilgilerin hiçbir zaman bitmediği ve sonsuz olduğu bir sigortacılık alanıdır. Konuya çalıştığımız sektör açısından bakmak gerekirse, poliçelerde teminat altına aldığımız risklerin, mühendis bakış açısı ile değerlendirilmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu riskler yangın başta olmak üzere kar ağırlığı, sel, su vb. ile birlikte makine kırılması ve elektronik cihaz risklerini kapsamaktadır.
Değerlendirmeler; güncel yönetmelikler, şartnameler, direktifler ve standartlar dikkate alınarak faaliyet konusu özelinde yapılmaktadır. Fakat mevcut koşullarda özellikle 15-20 yılın üzerindeki işletmelerin birçoğunda, güncel yönetmeliklere tam uyumlu olunması koşulu aranmamaktadır. Değerlendirmeler, eksikliklerin kritikliğine ve tesiste yaratacağı risk durumuna göre yapılmaktadır.
Risk analizi, saha çalışması ve raporlama olmak üzere iki adımda gerçekleşmektedir. Saha çalışmasında üretim süreçlerinden kaynaklı riskler ve yardımcı işletme riskleri üzerine odaklanılmakta, riskin gerçekleşebileceği bölüm, aşama, alan, ekipman özelinde tespitlerin yapılıp öneriler ile kontrol altına alınması hedeflenmektedir.
 maksimumbiz | 21
















































































   21   22   23   24   25