Page 40 - LCW LIFE | ŞUBAT 2020
P. 40
sağlık - health
Bahattin ARSLAN
Diyetisyen | Dietician
ARALIKLI AÇLIK DİYETİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bireyler sosyo ekonomik ve kültürel değişimlerin beslen- me üzerine olan etkisiyle, günlük besin ve enerji
gereksinimlerini genelde dışarıda ve üç öğün beslenme modeliyle karşılamaktadırlar. Tüketilen besinlerle alınan enerjinin fazla olması ve hareket kısıtlı yaşamın etkisiyle obezite ve kronik hastalıklar artmıştır.
Yeterli ve dengeli beslenmek için günde üç ana öğün ve ek olarak ara öğünlerin tüketilmesi gerektiği bilimsel ça- lışmalarladesteklenmektedir.Bugünlerdeiseyenigelişen ve bilgilerin aksine olan bir uygulama olan intermittent fasting (aralıklı açlık) uygulamalarında hızlı kilo kayıpları yaşanırken bu tarz uygulamaların uzun dönemli yan etki- leriyle ilgili yeni yeni bilgilerde yayınlanmaya başlandı.
Araştırmalar aralıklı açlığın özellikle kilo kaybına yardımcı olmasının yanında kardiyovasküler hastalık riskini azal- tabileceğini ve kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini ileri sürüyorken Avrupa Endokrinoloji Derneği’nin 2018 yılı sonundaki son toplantısında insulin etkisini bozup diyabet riskini arttırdığı yönündeki açıklamasıyla bu tarz uygulamaların güvenilirliği kuşku doğurmuştur.
INTERMITTENT FASTING DIET AND ITS IMPACT ON HEALTH
In developed and developing countries, individuals meet their daily nutritional and energy requirements by eating mainly outside and with a three-course diet model, with the effect of socio-economic and cultural changes on nutrition. Obesity and chronic diseases have increased due to the high energy taken from the foods consumed and the effect of limited mobility.
It is supported by scientific studies that it is necessary to consume three main meals per day for a balanced and adequate nutrition. Nowadays, intermittent fasting practices, which are emerging and contrary to knowl- edge, let people experience rapid weight loss, while new information on the long-term side effects of these prac- tices are yet published.
Research suggests that intermittent fasting can help with weight loss, as well as reduce the risk of cardiovas- cular disease and improve blood sugar control, the cred- ibility of such practices raised concerns when the Euro- pean Society of Endocrinology explained at the meeting that the intermittent fasting would impair the effect of insulin and increase the risk of diabetes.
38