Page 46 - LCW LIFE | NİSAN 2020
P. 46

 eğitim - education
 Fatma Nur ÖZÇELİK
Psikolojik Danışman
Psychological Counselor
YAŞAMSAL ZORLUKLAR KARŞISINDA PSIKOLOJIK SAĞLAMLIĞI KORUYABILMEK
PROTECTING PSYCHOLOGICAL RESILIENCE IN THE FACE OF VITAL CHALLENGES
Dünyayı saran küresel değişim ülkelerin ekonomilerin- den, sosyal hayatına kadar pek çok alanı etkisi altına almış durumdadır. Özellikle devrim niteliğinde olan teknolojik gelişmeler bireyin yaşam alışkanlıklarına, sosyal ve duy- gusal ilişkilerine kadar yansımaktadır.
Küresel iklim değişiklikleri, doğal afetler, terör saldırıları, bölgesel savaşlar, mülteci göçleri, kadın cinayetleri, ço- cuk istismarları ve son olarak tüm dünyayı tehdit eden Koronavirüs salgını küreselliğin boyutlarını daha da gözler önüne sermektedir.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve rutin akışı etkileyen Ko- ronavirüs salgını gibi zorlayıcı olaylar insanın biyolojik, sosyolojik ve psikolojik alanını olumsuz olarak etkilemek- tedir. Özellikle travma etkisi yaratan ruhsal etkiler bireyin temel ihtiyacı olan “güven” duygusunu zedeleyerek gele- cek kaygısı oluşturmaktadır.
Kaygı duygusuna genel olarak baktığımızda tıpkı diğer duygularda olduğu gibi kişiye katkı sağlayan bir fonksiyo- nu vardır. Gerçek olaylar karşısında korku duymak kişiyi tehlikelere karşı koruyan doğal bir yapıdır. Zorlayıcı du- rum ortadan kalktığında “ya tekrar olursa” ya da “tekrar aynı şey olmasın” gibi bir endişe ile devam eden korku ise kaygıya dönüşebilmektedir.
The global change that covers the world has influenced many fields from economies of countries to social life. Par- ticularly revolutionary technological developments are re- flected on the individual’s lives, social and emotional rela- tionships.
Global climate changes, natural disasters, terrorist attacks, regional wars, immigration, murders of women, child abuse and, finally, the coronavirus epidemic that threatens the world, further reveals the dimensions of globalism.
Challenging events such as the coronavirus outbreak that affects the whole world and affects the routine daily life negatively affect the humans in terms of biological, socio- logical and psychological conditions. Particularly the men- tal effects that create trauma effects damage the sense of “trust” which is the basic need of the individual and create anxiety about the future.
When we examine the anxiety in general, just like other emotions, it has a function that contributes to the person’s life. Being afraid of real events is natural and it protects the person against dangers. When the challenging situation disappears, if we continue to be afraid by thinking, “if it hap- pens again” or “I hope it won’t happen again”, the fear may turn into anxiety.
44
 



















































































   44   45   46   47   48