Page 47 - LCW LIFE | NİSAN 2020
P. 47

Günlük yaşamsal streslerde kişinin kolayca kaygı yük- lü düşüncelere kapılması ruh ve beden sağlığı açısından dikkate alınması gereken önemli bir durumdur. Özellikle kaygının bulaşıcı olduğu düşünüldüğünde kişinin yakın çevresi ve çocukları bu durumdan çok etkilenmektedir. Çocukların küçük yaşlardan itibaren kaygılı ebeveyn tu- tumları altında büyümeleri yetişkin yaşamlarına yansıya- cak bir yapı oluşturabilmektedir.
Bu nedenle art arda yaşanan olumsuz yaşam olaylarını dikkate aldığımızda her geçen gün duygusal dayanıklılığı- mızı ve ruh sağlığımızı korumak daha da önemli hâle gel- mektedir.
Bildiğiniz gibi insanlar olaylar karşısında her zaman aynı tepkiyi vermez. Bazı kişiler çok ağır travmaları kısa sürede atlatıp rutin yaşamlarına dönerken, bazı kişilerse günlük stresleri travmatik şekilde yoğun yaşayıp fiziksel ve ruh- sal (migren, panik atak vb.) sıkıntılarla karşı karşıya kalabil- mektedirler. Kişilerin benzer durumlara karşı neden farklı duygusal tepki verdikleri her zaman merak konusu olmuş- tur. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar sonucunda karşımıza psikolojik sağlamlık (resilience) kavramı çıkmaktadır. Duy- gusal dayanaklık olarak da ifade edilen psikolojik sağlamlık en temel anlamıyla zor koşullara rağmen, kişinin bu olum- suz koşulların üstesinden başarıyla gelebilme ve uyum sağlayabilme yeteneğidir. Bir yetenek olarak tanımlansa da psikolojik sağlamlık aslında öğrenebilen baş etme beceri- lerinden biridir. Bu beceri ile birey içinde yaşadığı zorluğu psikolojik rahatsızlık boyutuna taşımadan atlatır, hızla iyi- leşme yollarını arar ve yeni duruma kolayca alışır.
It is an important situation that should be taken into consid- eration in terms of mental and physical health, if the person gets anxious in daily life. Particularly if we consider that anx- iety is contagious, the immediate environment of the per- son and their children are also affected by this situation. If the children are grown with anxious parents, this can create a structure for the children to reflect on adult life.
Hence, when we consider the negative life events respec- tively, it becomes more and more important to protect our emotional resilience and mental health every day.
As you know, people can react differently to the same event. While some people survive after very heavy traumas in a short time and return to their daily lives, others may ex- perience physical and mental (migraine, panic attacks, etc.) stresses in their daily lives. People always wondered to know why people react differently to similar situations. As a result of research on the subject, the concept of psychological resilience emerges. Psychological resilience, which is also expressed as emotional resilience, is the person’s ability to mentally or emotionally cope with challenging situations or to adapt to the new situations. Although defined as a skill, psychological resilience is actually one of the coping skills that can be learnt. With this skill, the individual overcomes the difficulties s/he experiences without the difficulty be- come a mental illness, looks for ways to recover quickly and easily gets used to the new situation.
 45




























































































   45   46   47   48   49