Page 48 - LCW LIFE | NİSAN 2020
P. 48
eğitim - education
Görüldüğü gibi değişen yaşam şartlarına esnek şekilde adapte olmak günümüz dünyasının en önemli becerilerin- dendir. O hâlde bu becerileri kazanarak fizyolojik ve psiko- sosyal sağlığımızı korumak için neler yapabileceğimizi öğ- renmek daha sağlıklı ilişkiler kurmamıza destek olacaktır.
Psikolojik sağlamlığı artırmanın yolları nelerdir?
Kendinize ve çevrenize karşı iyimser bir duygu ile olumlu ve güçlü yönlerinizi fark edin. Özelliklerinizi fark etmek değişimin ilk adımıdır. Ayrıca olumsuz düşünceler sarmal şekilde etrafınızı sardığında farkındalık egzersiz- leriyle (mindfulness) bu düşünceleri durdurabilirsiniz.
Yaşamın mutlak doğrulardan oluşmadığını bilin. Olumlu olumsuz yanlarıyla hayat bir bütündür. Bu nedenle stres ve endişe yaratan olayların olmasına engel olamayacağı- nızı kabul edin. Ancak esnek bakış açısı ile olaylara karşı verdiğiniz tepkileri değiştirebilirsiniz.
Özbakıma yönelik becerilerinin kalitesi de psikolojik dayanıklılığı olumlu yön-
de güçlendirir. Düzenli yaşam, 8
saat uyku, dengeli beslenme,
düzenli egzersiz gibi.
En zor durumlarda size
neyin iyi geldiğini tespit etmeye çalışın. Örne-
ğin en son ne zaman
kötü bir şey yaşadı-
nız ve bununla nasıl
başa çıktınız? Ce-
vabını bulmaya ça-
lışın. Geçmişte ya- şadığınız olayla ilgili “...keşke olmasaydı”,
gibi düşüncelerin odak noktanızı dağıtmasına
izin vermeyin. Sizi zorlu zamanda ayağa kaldıra- nın ne olduğuna odaklanın.
Size iyi gelecek günlük ru-
tinlerinizi belirleyin. Bir arkadaş,
kitap, film veya gezi gibi. Bu rutinler
sizin odak noktanızı değiştirerek özellikle iyimser bir bakış açısı kazanmanızı sağlayabilir.
Aileniz ve yakın çevrenizle sosyal ilişkilerinizi güçlendi- rin. Sosyal ilişkiler psikolojik sağlamlığı artırmak için her zaman en iyi destekçidir. Duygularınızı, kaygılarınızı yalın ve samimi şekilde ifade etmekten kaçınmayın. Özellikle salgın nedeniyle yaşanan sosyal mesafenin uygulandığı bu günlerde mekânsal olarak yakın olmasanız da ilişkile- rinizi sesli, yazılı ya da görüntülü iletişimle sürdürmeye devam edebilirsiniz.
Psikolojik sağlamlığın en temel öğelerinden biri de umuttur. Kaygıyla baş başa kaldığınızda bu durumun ya- kında biteceğini düşünün ve umut edin. Bu umut aynı za- manda sizi değişim için harekete geçirecek itici bir güçtür.
Tüm bunlara rağmen hâlâ olumsuzluklar öne çıkıyor, kaygılı duygularınızla baş etmekte zorlanıyorsanız vakit kaybetmeden profesyonel destek alın.
As you can see, adapting flexibly to changing living condi- tions is one of the most important skills of today’s world. Therefore, learning what we can do to gain our physiological and psychosocial health by gaining these skills will help us to establish healthier relationships.
What are the ways to improve psychological resilience?
Realize your positive aspects and strengths with an op- timistic feeling for yourself and your environment. Real- izing your characteristics is the first step in change. Also, when negative thoughts surround you, you can stop these thoughts with mindfulness exercises.
Know that there are no absolute truths in life. With its positive and negative aspects, life is a whole. Therefore, ad- mit that you cannot prevent stressful and anxious events. However, you can change your responses to events with a
flexible perspective.
The quality of self-care skills also
strengthens psychological resilience positively. Such as regular life, 8 hours of sleep, balanced nutri-
tion, regular exercise.
Try to find out what
works for you in the most difficult situations. For example, when was the last time you had a bad thing and how did you deal with it? Try to find the an- swer. Don’t lose the focus by saying “I wish it didn’t happen” about something you experi- enced in the past. Focus on what makes you stand up
in difficult times.
Determine your daily routines
that will be good for you. Like a friend, book, movie or trip. These rou- tines can change your focus and help you
gain a particularly optimistic perspective. Strengthen your social relationships with your family and close friends. Social relationships are always the best sup- porter to increase psychological resilience. Do not hesitate to express your feelings, your concerns in a simple and sin- cere way. Even if you are not close in terms of space, par- ticularly during these days when the social distance due to the epidemic is applied, you can continue your relationships
with audio or video communication.
One of the most fundamental elements of psychological
resilience is hope. If you are left with anxiety, think and hope that this situation will end soon. This hope is also a driving force that will mobilize you for change.
Despite all this, if negativities are still prominent, and if you have trouble coping with your anxious feelings, get pro- fessional support without wasting time.
46