Page 53 - LCW LIFE | AĞUSTOS 2019
P. 53
 rinin farkındadırlar ve tepkilerinin kontrollü olmadığını da bilirler. Sesi çıkartan kişiler misofonya sahibi kişilerin yakı- nıysa, yaşanan ses nefreti düşmanlık boyutuna geçebilir. Mesela, misofonya teşhisi konulan bir ilkokul öğretmeni ailesiyle birlikte rahatlıkla yemek yiyemediğini dile getir- miştir. Sadece kulak tıkacı taktığı zamanlar onlarla yemek yiyebildiğini ifade etmiştir.
Misofonyaya sahip kişileri tetikleyen sesler ve rahatsızlık dereceleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak; ne- fes alış-verişle, yemek yemeyle, parmak veya el sesle- riyle ilişkili olan seslerin bu kişilere genel olarak daha çok rahatsızlık verdiği gözlemlenmiştir.
Bu kişiler, çevresel seslere maruz kaldığında kontrolünü kaybedebilir ve saldırganlaşarak şiddete başvurabilirler. Mi- sofonya sahibi kişiler; çekirdek, patlamış mısır, cips gibi sesli yenen yiyeceklerin yendiği ortamlardan uzak durur. Sabah- ları alarm sesine öfkelenebilir, gün içerisinde çalan alarm se- sine karşı tedirginlik yaşayabilir. Bebek ağlamalarına taham- mül edememe gözlemlenir. Bulunduğu ortamda ritmik bir şekilde ayak sallanmasından rahatsız olma söz konusudur. Sesten rahatsız olduğu için sosyal ortamlarda bulunmaktan kaçınma davranışı gösterebilirler. Bu ve buna benzer rahat- sızlıklar zaman zaman herkes tarafından yaşanabilir ancak misofonya sahibi kişiler bu seslere aşırı tepki gösterirler.
Misofonya yaşayan kişilerin verdiği tepkiler duygusal olma eğilimindedir. En sık görülen tepki de öfkedir. Bunun yanı sıra bu kişilerde kaygı ya da tiksinti gibi duygusal tep- kiler de gözlemlenebilir. Duygusal bu tepkilerin yanı sıra fizyolojik olarak kişilerin kan basıncı ve kalp atışında yük- selme, kas kasılmaları ve terleme de görülebilir.
to certain sounds and know that their reactions are not controlled. If the people who make the sound are close to the people who suffer from misophonia, they may be- come hostile to that sound. For example, a primary school teacher diagnosed with misophonia stated that s/he could not easily eat with his/her family. S/he stated that s/he could only eat with them when s/he was wearing earplugs.
The sounds and levels of discomfort that trigger people with misophonia may vary from person to person. But; sounds associated with breathing, eating, finger snap- ping and hands were generally more disturbing to these people.
They may lose control when exposed to environmental sounds and may become aggressive and resort to vi- olence. People with Misofonia avoid the environments where foods such as seeds, popcorn and chips are eat- en. In the morning, they may get angry with the alarm sound and may experience uneasiness against the alarm sounds during the day. Inability to tolerate infant crying is observed. They may be disturbed by the rhythmic swing of foot. Because they are uncomfortable with sound, they may avoid social interaction. These and similar illnesses may be experienced by everyone from time to time, but people with misophonia overreact to these sounds.
The reactions of people with misophonia tend to be emotional. The most common reaction is anger. In addi- tion, emotional reactions such as anxiety or disgust may be observed in these people. In addition to these emo- tional reactions, increase in blood pressure and heart rate, muscle contractions and sweating may also occur.
51


























































































   51   52   53   54   55