Page 54 - LCW LIFE | AĞUSTOS 2019
P. 54
insan - human
2017 yılında, Journal of Clinical Psychology‘de yayım- lanan bir araştırmada, misofonyanın; kulak çınlaması, obsesif-kompulsif bozukluk, yeme bozuklukları ya da post-travmatik stres bozukluğu gibi diğer psikiyatrik ya da fiziksel vakalarla ilişkili olup olmadığına bakılmıştır. An- cak bu hastalıklarla aralarında net bir bağlantı bulunama- mıştır. Bu da misofonyanın kendi başına, ayrı ve bağımsız bir vaka olduğunu düşündürmektedir.
Kişilerin yaşam kalitesini düşüren ve sosyal işlevselliğini bozan misofonya, genellikle ergenlik yaşlarında başlasa da tanının konulması 30’lu yaşları bulabilmektedir. Çoğu zaman bu sorunu yaşayan kişiler, seslerden duyduğu rahatsızlığı bir hastalık olarak görmez ve tedavi yoluna gitmeyerek kendi kendilerine baş etmeye çalışırlar. Mi- sofonyanın kesin bir tedavisi henüz olmamakla birlikte, bilişsel davranışçı terapinin kişilere bu konuda yardımcı olacağı düşünülmektedir. Misofonya tedavisi için, buna sebep olan durumlar ve kişinin rahatsızlıkları incelen- melidir. Öncelikli olarak kişinin hassaslığının nedenleri araştırılmalı ve algı ile ilgili durumu için telkin çalışmaları yapılmalıdır. Psikolojik destek ile kişilerin odağının sesten uzaklaştırılarak yeni alanlar belirlemesi hedeflenir. Mesela yemek yerken, ağız şapırtısı ya da kaşık çatal sesinden zi- yade yemeğin lezzetine veya içeriğine odaklanmayı telkin ederek süreç hafifletilebilir.
In a study published in the Journal of Clinical Psychology in 2017, misophonia is researched whether it is linked to tinnitus, obsessive-compulsive disorder, eating disor- ders or post-traumatic stress disorder or other psychi- atric and physical conditions. However, there is no clear link between these diseases. This suggests that miso- phonia is a separate and independent case.
Misophonia, which decreases the quality of life and disrupts the social functioning of individuals, usually begins in ado- lescence, but the diagnosis can be made up to the age of 30s. Most of the time, people who experience this problem do not regard their discomfort by the sounds as a disease and try to cope with it alone by not seeking help. Although there is no definite treatment for misophonia, cognitive behavioral therapy is thought to help people with this ill- ness. For the treatment of misophonia, the conditions that cause it and the discomfort of the person should be examined. First of all, the reasons for the sensitivity of the person should be investigated and indoctrination should be used for shaping their perception. With psychological support, it is aimed that they adopt new perceptions by directing their focus away from the sounds. For example, while eating, the process can be alleviated by suggesting that they focus on the flavor or content of the meal rather than the sound of smacking or spoon and fork.
 52
 




























































































   52   53   54   55   56