Page 20 - MAKSİMUM BİZ | YAZ 2010
P. 20

 ma
Sosyal bir problem: Horla
Horlaman›n çok yayg›n görülen sosyal bir prob- lem oldu¤unu belirten Bay›nd›r Hastanesi ‹çerenköy Kulak Burun Bo¤az Bölümü’nden Opr. Dr. Ethem fiahin, afl›r› horlayan ve uyku apneli kiflilerde yüksek tansiyo- nun, kalp damar hastal›klar›n›n ve ani gece ölümlerinin horlamayan ve apnesi olmayan kiflilere göre daha s›k görüldü¤ünü söyledi.
Horlaman›n en a¤›r formunun “t›kay›c› tipte” hor- lama hastal›¤› oldu¤unu dile getiren fiahin: “Uyku apne- si diye bilinen bu hastal›kta fliddetli horlama nefessiz kal›nan bir dönemle kesilmektedir. Solunum tam olarak durur. 10 saniyenin üzerindeki nefessiz kalma nöbetle- rinin bir saat içinde 7’den fazla görülmesi uyku apnesi oldu¤unu gösterir ve e¤er gerekli önlemler al›nmazsa yaflam› ciddi flekilde tehdit eder” dedi.
Tedavi tan›ya dayanmal›
Horlama-nefessiz kalma durumlar›nda hare- ketli dokular›n sabitlefltirilmesi ve hava yolunun da- ha geniflletilmesini sa¤layan horlama ameliyatlar›n- dan seçilmifl hastalarda baflar›l› sonuçlar elde edil- mektedir. Bu ameliyatlar; burun içindeki t›kan›kl›k- lar› açmak (deviasyon ve burun eti ameliyatlar›) ya da bo¤azda uygulanan genel ad› uvulopalatofarengop- lasti (UPPP) ad› verilen ameliyatlar ve dil kök ile na- diren çene kemi¤ine uygulanan ameliyatlard›r. Son zamanlarda yumuflak damak ve küçük dilin sertlefl- tirilip küçültülmesi ifllemi radyofrekans yöntemiyle dokular kesilmeden, poliklinik koflullar›nda a¤r›s›z ve lokal anestezi ile yap›lmaktad›r. Yine benzer fle- kilde poliklinik koflullar›nda lokal anestezi ile yumu- flak damak içerisine yerlefltirilen implantlar damak- taki afl›r› titreflim hareketlerini engelleyerek horla-
Opr. Dr. Ethem fiahin
Bu gibi durumlarda uyku merkezinde inceleme yap›lmas› gerekti¤ini öneren fiahin, apnesi olan yani ne- fes kesilmesi yaflayan baz› hastalarda saatte 30 ile 300
man›n azalmas›na yard›mc› olmaktad›r. Cerrahinin çok riskli veya uygulanamad›¤› veya hasta taraf›ndan istenilmedi¤i a¤›r uyku apnesi durumlar›nda burun ve bo¤azdan bas›nçl› hava veren maske (CPAP-B‹- PAP cihazlar›) takarak uyuyabilir.
Kronik olarak horlayan ve burun t›kan›kl›¤› olan her çocuk KBB uzman› taraf›ndan detayl› ola- rak muayene edilmelidir. Bademcikler ve geniz eti- nin ileri derecede büyük oldu¤u ve solunum yolunu t›kad›¤› durumlarda cerrahi müdahale ile geniz eti ve/veya bademciklerin al›nmas› çocuk sa¤l›¤›na ve geliflimine çok önemli yararlar sa¤lamaktad›r.
Yeni bilgiler horlama hastas›n› apne hastas› haline getirmemeyi önermektedir. Özellikle kilo hor- lamada çok önemlidir. Hastaya düzenli egzersizle ve diyetle verdirilecek kilolar horlama ve apneyi ciddi flekilde azaltmaktad›r.
  18
  






















































































   18   19   20   21   22