Page 59 - MAKSİMUM BİZ | BAHAR 2009
P. 59
Uygulamalar›n ül-
kemizdeki seyrine bakt›¤›-
m›zda ifllem miktar›na göre
flu anda firmadan son kul-
lan›c›ya (Businesss to Cos-
tumer, B2C) yap›lan ticare-
tin yo¤un flekilde gerçek-
leflti¤ini görürüz. Ancak
elektronik ticaret hacminin
maya ticaret (Businesss to Business,B2B) oluflturmak- tad›r. Çünkü Türkiye'de de büyük firmalardan bafllamak üzere birçok firma flu anda tedarikçileri ve bayileri ile aras›ndaki ifllemleri internet ortam›na tafl›m›fl durum- dad›r.
Vurgulanmas› gereken bir di¤er unsur da; özel- likle son tüketicilere ürün satan flirketlerin, gelenek- sel metotlar ile s›n›rl› bir kitleye ulafl›labilece¤i gerçe- ¤idir. Ma¤azalar, tüketicileri ile sadece bulunduklar› çevre ve faaliyet gösterdikleri zaman çerçevesinde bu- luflabilirler. Oysa sanal ma¤azalarda bu tarz bir s›n›r- lama yoktur. Bu durum da müflteriler için oldu¤u ka- dar firmalar için de f›rsatlar sa¤lamaktad›r.
Yeni bafllayan her uygulama gibi elektronik tica- ret de zaman içinde geliflecek ve tüketicilere sunulan hizmetler daha da profesyonelleflecek. Bu süreçte ba- flar›s›z olan firmalar da tabi ki zaman içinde elenip gi- decekler. Asl›nda bu aç›dan bak›ld›¤›nda normal tica- rette geçerli olan temel kurallar›n elektronik ticarette de geçerli oldu¤unu düflünüyorum. Son olarak bu ko- nuyla ilgili yaflad›¤›m bir deneyimi de paylaflmak iste- rim;
K›sa bir süre önce bebeklerimiz için ikiz bebek arabas› almaya karar verdik ve alaca¤›m›z arabay› be- lirlemek için araflt›rmaya bafllad›k. Bir süre sonra da belirledik. ‹flte bu noktadan sonra birçok al›flverifl site- sine mesaj ya da mail ile sorarak alaca¤›m›z arabay› bulmaya çal›flt›m. Ancak bir türlü bulamad›m.
Asl›nda araban›n tan›t›m›n› yapan ve stoklarda varm›fl gibi gösteren siteler vard›. Hatta birkaç site, ürünün tan›t›m›n› ben sorduktan sonra sitesinden kal- d›rd›. Derken günün birinde bir site att›¤›m maile ver- di¤i cevapta ürünün ellerinde oldu¤unu yazd›. Bu site ‹stanbul d›fl›nda bir ilde oldu¤u için olabilece¤ini dü- flündüm ama siparifl de vermedim...
Aradan bir ay gibi bir zaman geçtikten sonra,
ürünü gezdi¤im ma¤aza- larda da bulamay›nca ayn› siteye bir daha sordum. On dakika geçmeden ürünün ellerinde oldu¤u teyidini verdiler. Ben de art›k ara- maktan yoruldu¤um için siparifli verip hemen öde-
mesini yapt›m.
Ne var ki ne o gün, ne de ertesi gün firmadan
hiçbir ses ç›kmad›. Bunun üzerine telefon ile firmay› arad›m. Telefonun öbür ucundaki bayan ile aram›zda flöyle bir konuflma geçti:
Ben: ‹yi günler. Sipariflim hakk›nda bilgi almak istiyordum.
Site Editörü: Siparifl numaran›z neydi? (numa- ray› ald›ktan sonra), Yusuf Bey, ürün stoklar›m›zda ol- mad›¤› için tedarik edilmeye çal›fl›l›yor!
Ben: !
Site Editörü: (Benden bir yan›t bekliyor)
Ben: Nas›l yani? Ben, ürünün stoklar›n›zda ol-
du¤una dair mail ile teyit alm›flt›m.
Site Editörü: (Gönderdi¤im maile ve cevab›na
bakt›ktan sonra) Bana sormadan teyit vermifller. An- cak k›sa bir süre içerisinde ürünü buluruz.
Site yetkilisinin bu sözü üzerine, ürün asl›nda stoklar›nda bulunmad›¤› halde, “nas›l olsa bir tedarik- çimizden buluruz” diye düflünüp bana teyit verdiklerini anlad›m. Do¤al olarak sipariflimi iptal edip param›n ia- de edilmesini istedim. Bu arada biz de istedi¤imiz ürü- nü bulamay›nca farkl› bir ürünü almaya karar verdik.
Yaflad›¤›m bu olay›n, ‘elektronik ticaretin nas›l yap›lmamas› gerekti¤ini’ anlatan güzel bir deneyim ol- du¤unu düflünüyorum.
YUSUF AYSAN
Sat›n Alma Destek ve ‹nflaat Müdürlü¤ü
En çok hoflumuza giden insan kendimize benzetti¤imiz insand›r
büyük k›sm›n› firmadan fir-
57