Page 75 - Loomis Årsredovisning 2017
P. 75
Loomis Årsredovisning 2017
Noter – Koncernen 71
Sannolikheten för kundens framtida oförmåga att betala Loomis fakturor bedöms med hänsyn till en förväntan av utvecklingen av den ekonomiska miljö där Loomis kunder be nner sig.
Säkringsredovisning
Säkringsredovisning tillämpas för investering i utlandsverksam- het. Nettoinvestering i utlandsverksamhet har säkrats genom att valutalån redovisas till balansdagskurs vid bokslutstillfället. Omräkningsdifferens av valutalånet redovisas som säkring
av nettoinvestering i dotterföretag och ingår i övrigt totalresul- tat. Genom säkringsredovisning (hedge accounting) kopplas tillgången (nettoinvestering i utlandsverksamhet) och skulden (valutalån) till varandra, vilket innebär att endast nettoföränd- ringar av värdet redovisas via övrigt totalresultat.
Fordringar och skulder i utländsk valuta
För säkring av tillgång eller skuld mot valutakursrisk används valutaterminer. Säkringsredovisning tillämpas inte. Både den underliggande fordran eller skulden och säkringsinstrumentet redovisas till balansdagens valutakurs och valutakursföränd- ringarna redovisas över resultaträkningen. Värdeförändringar avseende rörelserelaterade fordringar och skulder redovisas i rörelseresultatet medan värdeförändringar avseende nansiella fordringar och skulder redovisas i nansnettot.
Koncernredovisningens omfattning
Koncernredovisningen omfattar moderbolaget Loomis AB och samtliga dotterföretag. Dotterföretag är alla företag över vilka koncernen har bestämmande in ytande. Koncernen kontrollerar ett företag när den exponeras för eller har rätt till rörlig avkast- ning från sitt innehav i företaget och har möjlighet att påverka avkastningen genom sitt in ytande i företaget. Dotterföretag inkluderas i koncernredovisningen från och med den dag då det bestämmande in ytandet överförs till koncernen. De exklu- deras ur koncernredovisningen från och med den dag då det bestämmande in ytandet upphör.
Förvärvsmetoden (IFRS 3)
Koncernen tillämpar förvärvsmetoden vid förvärv. Alla betalningar för att förvärva en verksamhet redovisas till verkligt värde på för- värvsdagen. Omvärdering av eventuella tilläggsköpeskillingar och villkorade betalda köpeskillingar utöver vad som bedömdes vid förvärvstillfället redovisas över resultaträkningen/övrigt totalre- sultat. Vid slutligt utfall återförs eventuell effekt av villkorad betald köpeskilling/återbetalning av köpeskilling till resultaträkningen. Innehav utan bestämmande in ytande i den förvärvade rörelsen kan valfritt för varje förvärv värderas till antingen verkligt värde eller den proportionella andelen av den förvärvade rörelsens net- totillgångar, som innehas utan bestämmande in ytande. Enligt IFRS redovisas transaktioner med innehav utan bestämmande in ytande som en transaktion inom eget kapital. Dock saknas speci ka regler gällande omvärderingar av optionsskulder till dessa innehav. Omvärderingar av optionsskulder till innehav utan bestämmande in ytande redovisas som en transaktion inom eget kapital. Redovisningen sker därmed i likhet med övriga transak- tioner med innehav utan bestämmande in ytande. Per den 31 december 2017 föreligger inte några innehav utan bestämmande in ytande inom koncernen. Det överskott som utgörs av skillna- den mellan köpeskilling och det verkliga värdet på koncernens andel av identi erbara förvärvade tillgångar, skulder och eventu- alförpliktelser redovisas som goodwill.
Förvärvsrelaterade kostnader
Loomis redovisar förvärvsrelaterade kostnader hänförliga till transaktionskostnader, omvärdering av tilläggsköpeskillingar och slutlig effekt av villkorad betald köpeskilling/återbetalningar av köpeskillingar, omstrukturering och/eller integrering av förvärvad verksamhet i koncernen på en separat rad i resultaträkningen. I posten ingår förvärvskostnader hänförliga till pågående, genom-
förda samt ej genomförda förvärv. Omstruktureringskostnader är kostnader som redovisas i enlighet med de särskilda kriterierna för avsättningar för omstruktureringar. Avsättningar för omstruktu- rering görs när en detaljerad formell plan för åtgärden nns och en välgrundad förväntan har skapats hos dem som berörs. Inga avsättningar görs för framtida rörelseförluster. Omstrukturerings- kostnader kan vara kostnader för olika aktiviteter som är nödvän- diga för att förbereda integreringen, till exempel kostnader för avgångsvederlag, avsättningar för hyrda lokaler som inte kom- mer att utnyttjas eller hyras ut med förlust samt andra leasingav- tal som inte kan sägas upp och inte kommer att utnyttjas. Integre- ringskostnader omfattar normalt aktiviteter som inte kan redovisas som avsättningar. Sådana aktiviteter kan vara byte av varumärke (nya logotyper på byggnader, fordon, uniformer och så vidare) men kan också vara personalkostnader för exempelvis utbildning, rekrytering, omlokalisering och resor, vissa kundrelaterade kost- nader och andra kostnader för att anpassa verksamheterna. Ned- anstående kriterier måste också vara uppfyllda för att kostnader ska kunna klassi ceras som omstrukturerings/integreringskost- nader; i) kostnaden skulle inte ha uppstått om inte förvärvet hade ägt rum samt ii) kostnaden hänför sig till ett projekt som företags- ledningen har identi erat och kontrollerat som en del av ett inte- greringsprogram som införts i samband med förvärvet eller som en direkt följd av en omedelbar översyn efter förvärvet.
Omräkning av utländska dotterbolag (IAS 21)
Den funktionella valutan för vart och ett av koncernens dotterbo- lag, det vill säga den valuta i vilket bolaget normalt har sina in- och utbetalningar, bestäms normalt av den huvudsakliga eko- nomiska miljö inom vilken bolaget verkar. Moderbolagets funk- tionella valuta och koncernens rapportvaluta, det vill säga den valuta i vilken de nansiella rapporterna upprättas, är svenska kronor (SEK). Omräkning av utländska dotterbolags bokslut sker enligt följande; respektive månads resultaträkning har omräk- nats till valutakursen den sista dagen i månaden. Detta innebär att respektive månads resultat inte påverkas av kommande peri- oders valutakursförändringar.
Balansräkningarna omräknas till balansdagens kurs. Den omräkningsdifferens som uppstår till följd av att resultaträk- ningarna omräknas till genomsnittskurs och balansräkningarna till balansdagskurs förs direkt mot övrigt totalresultat. I de fall
lån har upptagits för att minska koncernens valutaexponering/ omräkningsexponering i de utländska nettotillgångarna och upp- fyller kraven på säkringsredovisning, redovisas kursdifferenser på lånen tillsammans med kursdifferenser som uppstår vid omräk- ning av de utländska nettotillgångarna mot Andra reserver i eget kapital. Vid avyttring av en utlandsverksamhet, helt eller delvis, förs de kursdifferenser som redovisats i eget kapital mot resultat- räkningen och redovisas som en del av realisationsresultatet.
Fordringar och skulder i utländsk valuta (IAS 21)
Transaktioner i utländsk valuta omräknas till den funktionella valutan enligt de valutakurser som gäller på transaktionsdagen. Valutakursvinster och förluster som uppkommer vid betalning av sådana transaktioner och vid omräkning av monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta till balansdagens kurs, redovisas
i resultaträkningen. Undantag är då transaktionerna utgör säk- ringar som uppfyller villkoren för säkringsredovisning av kassa- öden eller av nettoinvesteringar, då vinster/förluster redovisas i övrigt totalresultat.
Omräkningsdifferenser för icke-monetära nansiella tillgångar och skulder, såsom aktier som värderas till verkligt värde via resultaträkningen, redovisas i resultaträkningen som en del av verkligt värde vinster/-förluster.