Page 77 - Loomis Årsredovisning 2017
P. 77
Loomis Årsredovisning 2017
Noter – Koncernen 73
En uppskjuten skattefordran redovisas när det är sannolikt att beloppen kan utnyttjas mot framtida skattepliktigt resultat. Vär- dering av uppskjutna skattefordringar sker på balansdagen och eventuellt tidigare icke värderad uppskjuten skattefordran redo- visas när det förväntas att den kan utnyttjas och motsvarande reduceras när det förväntas att den helt eller delvis inte kan utnyttjas mot framtida skattepliktigt resultat.
Uppskjutna skattefordringar och uppskjutna skatteskulder kvittas när det nns en legal rätt att kvitta aktuella skatteford- ringar mot aktuella skatteskulder och när uppskjutna skatter avser samma skattemyndighet.
Kassa ödesanalys (IAS 7)
Kassa ödesanalysen är upprättad enligt indirekt metod. I likvida medel ingår kassa och bank samt kortfristiga placeringar med en löptid om maximalt 90 dagar.
Goodwill och andra förvärvsrelaterade immateriella tillgångar (IFRS 3, IAS 36 och IAS 38)
Goodwill motsvarar den positiva skillnaden mellan förvärvs- priset och det verkliga värdet av koncernens andel av de identi erbara nettotillgångarna i det förvärvade bolaget/verk- samheten per förvärvsdatum. Då goodwill har en obestämd nyttjandeperiod, prövas den årligen avseende eventuellt ned- skrivningsbehov och redovisas till förvärvspris med avdrag för eventuell ackumulerad nedskrivning. Vinster och förluster i sam- band med avyttring av bolag inkluderar det bokförda värdet av den goodwill som är hänförlig till det avyttrade bolaget. Eventu- ell nedskrivning av goodwill återförs ej.
Övriga förvärvsrelaterade immateriella tillgångar som
kan komma att redovisas i samband med förvärv omfattar
olika typer av immateriella tillgångar såsom kundrelaterade, kontraktsrelaterade och teknologibaserade immateriella till- gångar. Övriga förvärvsrelaterade immateriella tillgångar har en begränsad livslängd. Dessa tillgångar redovisas till förvärvspris med avdrag för ackumulerad avskrivning och eventuell ackumu- lerad nedskrivning. Avskrivning sker linjärt över den bedömda nyttjandeperioden.
Loomis förvärvsrelaterade immateriella tillgångar avser huvud- sakligen kontraktsportföljer och de därmed sammanhängande kundrelationerna. Värderingen av kontraktsportföljerna bygger på den så kallade ”Multiple Excess Earnings Method” (MEEM), vilken är en värderingsmodell som baseras på diskonterade kassa öden. Värderingen baseras på omsättningshastigheten och avkastningen för den förvärvade portföljen vid förvärvstid- punkten. I modellen ingår en särskild kostnad eller ett avkast- ningskrav i form av en så kallad ”contributory asset charge” för de tillgångar som ianspråktas för att den immateriella tillgången ska kunna generera avkastning. Kassa öden diskonteras genom en vägd kapitalkostnad, vilken justeras med hänsyn till de lokala räntenivåerna i de länder där förvärven ägt rum. Nyttjande- perioden för kontraktsportföljerna och de därmed sammanhäng- ande kundrelationerna baseras på den förvärvade portföljens omsättningshastighet och ligger i intervallet 3 till 10 år, vilket mot- svarar en årlig avskrivningstakt om 10 procent till 33,3 procent.
Koncernen har omprövat nyttjandeperioden för dess immateriella tillgångar i enlighet med bestämmelserna i IAS 38. Denna omprövning gav inte upphov till någon justering.
En uppskjuten skatteskuld ska beräknas baserad på den lokala skattesatsen för skillnaden mellan det bokförda vär-
det och det skattemässiga värdet för immateriella tillgångar med begränsad livslängd (goodwill ger således inte upphov
till någon uppskjuten skatteskuld). Den uppskjutna skatteskul- den ska upplösas över samma period som den immateriella till- gången skrivs av över, vilket resulterar i att effekten av avskriv- ningen på den immateriella tillgången neutraliseras vad avser den fulla skattesatsen avseende resultat efter skatt. Redo- visningen av denna uppskjutna skatteskuld redovisas initialt
genom motsvarande ökning av goodwill.
Goodwill och andra förvärvsrelaterade immateriella till-
gångar allokeras till kassagenererande enheter (KGE). En kas- sagenererande enhet är den lägsta nivån för vilken det förelig- ger identi erbara kassa öden. Fördelningen görs på de kassa- genererande enheter eller grupper av kassagenererande enheter, som förväntas bli gynnade av det rörelseförvärv som gav upphov till goodwillposten. Denna allokering utgör basen för den årliga prövningen av eventuella nedskrivningsbehov.
Avskrivningar på förvärvsrelaterade immateriella tillgångar redovisas på raden Avskrivningar på förvärvsrelaterade immateriella tillgångar i resultaträkningen.
Övriga immateriella tillgångar (IAS 36 och IAS 38)
Övriga immateriella tillgångar, det vill säga andra immateriella till- gångar än goodwill och förvärvsrelaterade tillgångar, redovisas om det är troligt att de framtida ekonomiska fördelar som kan hänföras till tillgången kommer att tillfalla koncernen samt att till- gångens anskaffningsvärde kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.
Övriga immateriella tillgångar har en begränsad nyttjande- period. Dessa tillgångar redovisas till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerad avskrivning och eventuell ackumulerad nedskrivning.
Linjär avskrivning, över den bedömda nyttjandeperioden, tillämpas för samtliga tillgångskategorier enligt följande: Programvarulicenser 12,5–33,3 procent
Nyttjandeperioden bedöms årligen. Revidering sker om så bedöms nödvändigt.
Materiella anläggningstillgångar (IAS 16 och IAS 36)
Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade avskrivningar och eventuell acku- mulerad nedskrivning. I anskaffningsvärdet ingår utgifter som direkt kan hänföras till förvärvet av tillgången. Tillkommande utgif- ter läggs till tillgångens redovisade värde eller redovisas som
en separat tillgång, beroende på vilket som är lämpligt, endast då det är sannolikt att de framtida ekonomiska förmåner som är förknippade med tillgången kommer att komma koncernen till- godo och tillgångens anskaffningsvärde kan mätas på ett tillförlit- ligt sätt. Redovisat värde för ersatta delar tas bort från balansräk- ningen. Alla andra former av reparationer och underhåll redovisas som kostnader i resultaträkningen under den period de uppkom- mer. Avskrivningar baseras på historiska anskaffningsvärden och den bedömda nyttjandeperioden. Tillgångarnas restvärden och nyttjandeperiod prövas varje balansdag och justeras vid behov. En tillgångs redovisade värde skrivs omedelbart ner till dess åter- vinningsvärde i de fall då tillgångens bokförda värde överstiger dess bedömda återvinningsvärde.
Linjär avskrivningsmetod, över den bedömda nyttjandeperioden, används för samtliga typer av tillgångar enligt följande: Maskiner och inventarier 10–25 procent Byggnader och markanläggningar 1,5–4 procent Inga avskrivningar görs på mark.
Vinster och förluster vid avyttring fastställs genom en jäm- förelse mellan försäljningsintäkten och det redovisade värdet och redovisas som produktionskostnader eller försäljnings- och administrationskostnader beroende på vilken typ av tillgång som avyttrats.
Nedskrivningar (IAS 36)
Tillgångar som har en obestämd nyttjandeperiod är inte före- mål för avskrivning och prövas årligen för ett eventuellt nedskriv- ningsbehov. Tillgångar som är föremål för avskrivningar prövas för ett eventuellt nedskrivningsbehov minst vid varje balansdag,