Page 79 - Loomis Årsredovisning 2017
P. 79
Loomis Årsredovisning 2017
Noter – Koncernen 75
resultaträkningen. Upplåning klassi ceras som kortfristiga skul- der om inte koncernen har en ovillkorlig rätt att skjuta upp betal- ning av skulden i åtminstone 12 månader efter balansdagen.
4) Redovisning av klassi cering som ”Finansiella tillgångar och skulder värderade till verkligt värde i övrigt totalresultat”
När tillgångar i denna klassi cering innehas värderas tillgång- arna till verkligt värde men omvärderingen redovisas direkt mot övrigt totalresultat då tillgången har ett noterat marknadspris
på en aktiv marknad eller vars verkliga värde kan beräknas på ett tillförlitligt sätt. Kan inte det verkliga värdet fastställas på ett tillförlitligt sätt värderas tillgången till dess anskaffningsvärde. Nedskrivning görs dock då det nns objektiva bevis på att ett nedskrivningsbehov föreligger. Då tillgångarna avyttras resultat- redovisas transaktionen inklusive gjorda tidigare omvärderingar direkt mot övrigt totalresultat. I denna klassi cering ingår deri- vatinstrument som identi erats som kassa ödessäkring samt valutaswappar som används för säkringar av nettoinveste- ringar och som uppfyller villkoren för säkringsredovisning. Säk- ringsredovisning av derivat speci ceras i stycket nedan. Då till- gångarna i denna kategori inte anses vara materiella redovisas dessa tillgångar som nansiella omsättningstillgångar eller kort- fristiga låneskulder i balansräkningen.
Derivatinstrument och säkringsåtgärder
Derivatinstrument redovisas i balansräkningen på affärsdagen och värderas till verkligt värde, både initialt och vid efterföljande omvärderingar. Metoden för att redovisa den vinst eller förlust som uppkommer vid omvärdering beror på om derivatet iden- ti erats som ett säkringsinstrument, och, om så är fallet, karak- tären hos den post som säkrats. Loomis innehar per årsskiftet valutaswappar och lån som används för säkring av nettoinveste- ringar och som uppfyller villkoren för säkringsredovisning.
Koncernen dokumenterar när transaktioner ingås förhållan- det mellan säkringsinstrumentet och den säkrade posten, mål för riskhanteringen och riskstrategin. Såväl när säkringen ingås som fortlöpande dokumenteras derivatinstrumentens effektivi- tet. Upplysning om verkligt värde för olika derivatinstrument som används för säkringssyften åter nns i not 6. Förändringar i säk- ringsreserven i eget kapital framgår av not 27. Hela det verkliga värdet på ett derivat som utgör säkringsinstrument klassi ce- ras som anläggningstillgång eller långfristig skuld när den säk- rade postens återstående löptid är längre än 12 månader, och som omsättningstillgång eller kortfristig skuld när den säkrade postens återstående löptid understiger 12 månader. Derivatin- strument som innehas för handel klassi ceras alltid som omsätt- ningstillgångar eller kortfristiga skulder.
(a) Säkring av verkligt värde
Verkligt värde säkringar som uppfyller kraven för säkringsredovis- ning omvärderas över resultaträkningen för att matcha omvärde- ringen på den säkrade tillgången eller skulden.
(b) Kassa ödessäkring
Den effektiva delen av förändringar i verkligt värde på ett deri- vatinstrument som identi eras som kassa ödessäkring och som uppfyller villkoren för säkringsredovisning, redovisas i övrigt totalresultat. Ineffektiv del redovisas omedelbart i resultaträk- ningen och inkluderas i rörelseresultatet. Ackumulerade belopp i eget kapital återförs till resultaträkningen i de perioder då den säkrade posten påverkar resultatet. När ett säkringsinstrument förfaller eller säljs eller när säkringen inte längre uppfyller krite- rierna för säkringsredovisning kvarstår eventuella vinster/förlus- ter i eget kapital och resultatförs samtidigt som den prognos- tiserade transaktionen slutligen redovisas i resultaträkningen (om så ej förväntas ske redovisas ackumulerad vinst eller förlust omedelbart i resultaträkningen). Koncernen innehar per balans- dagen inga kassa ödessäkringar.
(c) Säkring av nettoinvestering
Säkringar av nettoinvesteringar i utlandsverksamheter redovisas på liknande sätt som kassa ödessäkringar, effektiv säkring redovisas i övrigt totalresultat och ineffektiv del redovisas i resultaträkningen. Ackumulerade vinster och förluster i eget kapital redovisas i resul- taträkningen när utlandsverksamheten avyttras helt eller delvis.
Ersättningar till anställda (IAS 19)
Koncernen driver i egen regi eller deltar på annat sätt i ett antal förmånsbestämda och avgiftsbestämda pensionsplaner. Avgifts- bestämda planer är planer för ersättningar efter avslutad anställ- ning enligt vilka företaget betalar fastställda avgifter till en sepa- rat juridisk enhet och inte har någon rättslig eller informell för- pliktelse att betala ytterligare avgifter. Förmånsbestämda planer utgörs av andra planer för ersättningar efter avslutad anställ- ning än avgiftsbestämda planer. Beräkningar avseende de för- månsbestämda planer som förekommer i Loomis utförs löpande av oberoende aktuarier. Kostnader för förmånsbestämda planer baseras på den så kallade ”Projected Unit Credit”-metoden, vil- ket resulterar i en kostnad som fördelas över anställningsperio- den för varje anställd. Nuvärdet av framtida kassa öden för åta- gandena beräknas med hjälp av en diskonteringsränta. Denna diskonteringsränta baseras på förstklassiga företagsobligationer och, om en fungerande marknad för sådana obligationer saknas, baseras räntan på statsobligationer som i huvudsak har en löptid som överensstämmer med åtagandenas löptid. Förvaltningstill- gångar redovisas till verkligt värde.
Loomis redovisar, i likhet med tidigare år, vinster och förluster härrörande från förändringar i aktuariella antaganden via övrigt totalresultat på rader avseende Aktuariella vinster och förlus-
ter. De aktuariella vinsterna och förlusterna avser förändringar till följd av erfarenheter, förändringar av nansiella antaganden samt förändringar i demogra ska antaganden. Dessa aktuariella vinster och förluster redovisas för samtliga förmånsbestämda planer avseende ersättningar efter avslutad anställning i den period då de uppstår.
Om redovisningen av en förmånsbestämd plan netto resulte- rar i en tillgång, redovisas denna som en tillgång i koncernens balansräkning under Räntebärande nansiella anläggningstill- gångar. Om redovisningen netto resulterar i en skuld, redovisas den som en avsättning under Avsättningar för pensioner och lik- nande förpliktelser. Avsättningar för pensioner och liknande för- pliktelser ingår i nettoskulden. Räntekomponenten avseende för- månsbestämda planer redovisas som en nansiell kostnad/intäkt.
Kostnader avseende tjänstgöring under tidigare perioder redovisas direkt i resultaträkningen.
Avgångsvederlag utgår när koncernen säger upp en anställd före pensionstidpunkten eller då en anställd accepterar frivil-
lig avgång mot sådan ersättning. Avgångsvederlag redovisas som kostnad när koncernen bevisligen är förpliktad att säga upp anställda till följd av en detaljerad, formell plan eller att utge ersättning vid frivillig avgång.
Aktierelaterade ersättningar (IFRS2)
Incitamentsprogram
Koncernen har infört ett incitamentsprogram där de som deltar i programmet erhåller en bonus som till två tredjedelar betalas ut kontant efter intjänandeåret och för den återstående tredjedelen förvärvas aktier till marknadspris vilka tilldelas de anställda ett år efter förvärv i fall de kvarstår i anställning i koncernen. Kostnaden för Loomis redovisas under intjänandeperioden
och redovisas i resultaträkningen. Den aktierelaterade reserven redovisas som del av eget kapital och inte som skuld. Vid pro- grammets avslutande redovisas eventuella avvikelser mot de ursprungliga bedömningarna, t.ex. med anledning av att någon anställd lämnat koncernen och inte erhåller sina tilldelade aktier, i resultaträkningen och motsvarande justeringar sker i eget kapi- tal. För ytterligare information, se not 11.