Page 83 - Loomis Årsredovisning 2017
P. 83

Loomis Årsredovisning 2017
Noter – Koncernen 79
NOT 6 Finansiell riskhantering
Finansiell riskhantering
Genom sin verksamhet exponeras Loomis för risker relaterade till  nansiella instrument såsom likvida medel, kundfordringar, leverantörsskulder och lån. Risker relaterade till dessa instru- ment är främst:
 Ränterisker avseende likvida medel och lån  Valutarisker avseende transaktioner och omräkning av
eget kapital
 Likviditetsrisk avseende kortsiktig betalningsförmåga  Finansieringsrisker avseende bolagets kapitalbehov  Kreditrisker hänförliga till  nansiella och kommersiella
aktiviteter
 Kapitalrisker hänförliga till kapitalstrukturen  Prisrisker avseende förändringar i råvarupriser (primärt
bränsle)
Loomis  nansiella riskhantering koordineras centralt av treasury- funktionen på Loomis AB. Genom att koncentrera riskhanteringen, samt intern och extern  nansiering, kan stordriftsfördelar utnytt- jas för att erhålla bästa möjliga ränta för både placeringar och lån, valutaväxlingar, upplåning och hantering av räntebindningar.
Målsättningen för Loomis AB:s treasuryfunktion är att stödja affärsverksamheten, optimera nivån för de  nansiella riskerna, hantera nettoskulden effektivt, samt garantera att villkoren i låne- avtal följs.
Finanspolicyn, som fastställs av styrelsen, utgör ett ramverk för den övergripande riskhanteringen. Som ett komplement till  nans- policyn fastställer Loomis vd en instruktion för treasuryfunktionen på Loomis AB vilken mer speci kt reglerar hur de  nansiella ris- ker Loomis är exponerat mot ska hanteras och kontrolleras. Denna instruktion hanterar principer och limiter avseende valutarisker, ränterisker, kreditrisker, användning av derivatinstrument och pla- cering av överskottslikviditet. Derivatinstrument används inte i spe- kulativt syfte utan endast för att minimera de  nansiella riskerna.
Finansiella riskfaktorer
Ränterisk
Ränterisk avser risken att Loomis resultat påverkas av föränd- ringar i räntenivån. Dotterbolag till Loomis säkrar normalt sin ränteexponering genom att låna på ett års löptid från Loomis AB eller på kortare löptider om så tillåts. Den genomsnittliga ränte- bindningstiden på de externa lånen var per 31 december 2017 cirka 8 mån. En varaktig ränteförändring på låneskulden om +1 procent skulle per 31 december 2017 ha en årlig påverkan på  nansnettot om –31 MSEK (–29). Loomis upplåning per den 31 december 2017 uppgick till 4 054 MSEK (3 882). Den genom- snittliga räntan på låneskulden uppgick under året till 2,37 pro- cent (2,32) exklusive uppläggningskostnader för den existerande lånefaciliteten. För information angående antaganden för pen- sionsskulden, se not 30.
Valutarisk – Omräkningsrisk
Omräkningsrisk innebär risken för att värdet i SEK avseende tillgångar och skulder i utländska valutor  uktuerar på grund av förändringar i valutakurser.
Då ett stort antal dotterbolag är verksamma utomlands påver- kas koncernens balans- och resultaträkning av valutaföränd- ringar vid omräkning av dessa till SEK. Exponeringen innebär att en omräkningsrisk uppstår och kan leda till att ogynnsamma valutakursförändringar negativt påverkar koncernens utländska nettotillgångar vid omräkning till SEK. Loomis sysselsatta kapi- tal uppgick per den 31 december 2017 till 10 860 MSEK (10 576). Om den svenska kronan hade försvagats/förstärkts med
5 procent i förhållande till USD med alla andra variabler kon- stanta, skulle Loomis egna kapital ha påverkats med 206 MSEK
(153). Motsvarande siffror för GBP skulle ha varit 25 MSEK (23), för EUR 58 MSEK (50) samt CHF 41 MSEK (47). Loomis tilläm- par säkringsredovisningar enligt begreppet ”Säkring av nettoin- vesteringar” för att begränsa omräkningsrisken. Loomis har två säkringar. En säkring uppgår till ett värde av 155 MUSD (242) där aktierna i dotterbolag utgör säkrat föremål. Loomis ingick i sam- band med förvärvet av VIA MAT en säkring som uppgår till 90 MCHF (90) där den säkrade posten utgörs av nettoinvesteringen. Ineffektiviteten i säkringarna har under året varit 0 MSEK (0). I tabellen under avsnittet för kapitalrisk framgår beloppen på exponeringen mot olika valutor. För övriga valutor utgör lån och valutaswappar säkringen av motsvarande fordringar utan till- lämpning av säkringsredovisning.
Valutarisk – Transaktionsrisk
Med transaktionsrisk avses risken att förändringar i valutakursen påverkar koncernens resultat på ett negativt sätt. Eftersom den största delen av Loomis dotterbolag är verksamma utanför Sve- rige föreligger vissa risker vid  nansiella transaktioner i olika valu- tor. Denna risk begränsas genom att såväl kostnader som intäkter genereras i lokal valuta på respektive marknad. Detta gäller även lån tagna i utländsk valuta där risken för negativa variationer i rän- tebetalningarna på grund av valutasvängningar begränsas genom intäkter i samma valutor. Eftersom Loomis verksamhet till stor del är lokal bedöms inte transaktionsrisken som väsentlig, men efter förvärvet av VIA MAT exponeras koncernen för transaktionsrisker i den internationella verksamheten till följd av dess natur.
Loomis bedriver en ur koncernens perspektiv begränsad verksamhet som innefattar handel med utländsk valuta i form av kontanter. När valuta handlas med anledning av köporder från kund kan valutarisken säkras genom ett terminskontrakt. Loomis tillämpar ej säkringsredovisning avseende dessa kontrakt och omvärdering sker i rörelseresultatet. Per balansdagen uppgick det verkliga värdet på dessa terminskontrakt till 0 MSEK (0).
Likviditetsrisk
Med likviditetsrisken avses risken att Loomis inte kan möta
sina betalningsförpliktelser. Likviditetsrisken i Loomis hanteras genom att ha en tillräcklig likviditetsreserv (kassa och banktill- godohavanden, kortfristiga placeringar samt outnyttjad del av lånefaciliteterna) motsvarande ett minimum av 5 procent av kon- cernens årliga försäljning. Uppföljning och bevakning av detta görs av treasuryfunktionen på Loomis AB. Loomis hade en lik- viditetsreserv som var över minimigränsen under 2017. I enlig- het med direktiv sker placeringar av överlikviditet primärt hos banker med ett kortfristigt kreditbetyg om minst A-1 enligt Stan- dard & Poor’s eller motsvarande kreditbetyg hos liknande insti- tut. Målet med likviditetsreserven är att säkerställa att Loomis har en lämplig mängd likvida medel. Till hjälp för detta upprättar dotterbolagen regelbundna likviditetsprognoser.
Nedanstående tabell visar Loomis likviditetsreserv vilket inne- fattar kassa och banktillgodohavanden, kortfristiga placeringar samt outnyttjad del av lånefaciliteterna.
2017­12­31
839
2 345
3 184
MSEK
Likvida medel Kreditlöften Summa
2016­12­31
663 3 156 3 819
Nedanstående tabell analyserar koncernens  nansiella skul- der och nettoredovisade derivatinstrument som utgör  nansiella skulder, uppdelade efter den tid som på balansdagen återstår fram till den avtalsenliga förfallodagen. De belopp som anges
i tabellen är de avtalsenliga, diskonterade kassa ödena vilka
är samma som nominella skulder då banklånen löper med rör- lig ränta och kreditmarginalerna bedöms vara desamma som skulle erhållas vid en om nansiering på bokslutsdagen. Utgivna


































































































   81   82   83   84   85