Page 132 - Movet - Laboratoriokäsikirja 2015
P. 132
Virtsan prot/krea-suhde
Virtsasta ei normaalisti löydy juuri ollenkaan proteiineja, koska munuaiset suodattavat ne pois hyvin tehokkaasti. Munuaisvaurioissa, yleensä glomeruluksissa mutta pie- nemmässä määrin myös tubulusvaurioissa, virtsan pro- teiinipitoisuus lisääntyy (proteinuria). Yleensä suurimmaksi osaksi virtsaan erittynyt proteiini on albumiinia (albuminu- ria) johtuen molekyylin fysikaalisista ja kemiallisista ominai- suuksista.
Virtsan proteiini/kreatiniinisuhdetta käytetään proteinu- rian ja sen vaikeusasteen toteamiseen. On suositeltavaa tutkia kaikki eläimet, joilla näkyy munuaismuutoksia ultra- äänitutkimuksessa, sekä atsoteemiset eläimet.
Selkäydinnesteen proteiinipitoisuuden määritystä käyte- tään mm. neurologisten ongelmien diagnosoinnissa.
Vastausaika:
Näytteensaapumispäivänä.
Näytetyyppi:
Virtsa tai selkäydinneste 1 ml. Virtsa säilyy 2 vrk huoneenlämmös- sä, 7 vrk jääkaapissa ja 1 kk pakastettuna (–20 °C). Mikrobikasvu- riskin vuoksi lähettämistä suositellaan mahdollisimman nopeasti. Selkäydinneste säilyy 1 vrk huoneenlämmössä, 4 vrk jääkaapissa ja 1 vuoden pakastettuna (–20 °C).
Menetelmä:
Kolorimetrinen määritys (pyrogalloli) omassa laboratoriossa.
Viitearvot:
• koira ja kissa:
– proteiini-kreatiniinisuhde < 0,5
– proteiinieritysvuorokaudessa<20mg/kg
Tulkinta:
• virtsan proteiini/kreatiniini-suhde 0,5–1,0 saattaa aiheutua alkavasta, lievästä munuaisvauriosta.
• suhde > 1,0 kertoo huomattavasta proteinuriasta.
• suhde > 2,0 tarkoittaa jo suurta glomerulusten tuhoutumista.
Vastauksessa annetaan lisäksi tulokset erikseen sekä proteiinille että kreatiniinille. Esim. U-Virtsan prot/krea-suhde: 0.09, U-Prot: 0.083 g/l, U-Krea: 8.0 mmol/l.
Pelkkä virtsan proteiinipitoisuus ei ole hyvä proteinurian mittari, koska siinä on huomattavaa vaihtelua mm. virtsan väkevyyden/erit- tymisnopeuden mukaan. Siksi tulos suhteutetaan kreatiniinin mää- rään, jolloin em. ongelmat tuloksen määrittämisessä pienenevät.
Tulosten tulkinnassa pitää huomioida väliaikaisesti proteiini/ kreatiniinipitoisuutta kohottavat seikat, kuten voimakas fyysinen rasitus, kuume tai lämpötilan muutokset.
Movet Laboratoriokäsikirja | 132


































































































   130   131   132   133   134