Page 133 - Movet - Laboratoriokäsikirja 2015
P. 133
Virtsan sedimentti
Virtsan sedimenttiä tutkimalla voidaan saada selville erilai- sia munuaisten/virtsateiden toimintaan liittyviä sairauksia.
Vastausaika:
Näytteensaapumispäivänä.
Näyte:
Mahdollisimman tuore virtsa. Suosittelemme näytteen ottamista sedimentin tutkimiseen tarkoitettuun putkeen (urine stabilur), jos- sa näytteen säilyvyys jopa 3 vrk (ei mikrobiologisiin tutkimuksiin). Putkia saatavilla veloituksetta nettisivuiltamme tilaamalla.
Menetelmä:
Sentrifugoidun virtsan mikroskopointi. Tehdään omassa labora- toriossa.
Tulkinta:
Erytrosyytit
Normaalissa virtsassa ei yhtään tai jokunen punasolu.
• hematuria voi johtua munuaisperäisestä sairaudesta tai toimenpiteestä.
Leukosyytit
Normaalissa virtsassa ei yhtään tai jokunen valkosolu.
• pyuria viittaa virtsateiden tai munuaisten tulehdukseen. Valkosoluja voi löytyä myös ei-tulehduksellisissa munuaisperäisissä sairauksissa.
Kiteet
Yleisiä kissojen ja koirien virtsassa. Kalsiumoksalaatti- ja struviitti- eli ammonium-magnesiumfosfaattikiteet ovat yleisimpiä. Kissojen ja koirien virtsan kiteiden muodostumiseen vaikuttaa ensisijaisesti ruokinta, eläinlaji ja eläimen rotu. Virtsan säilytys voi myös lisätä tai hävittää virtsan kiteitä.
Lieriöt
Lieriöt ovat munuaistubuluksissa tai kokoojaputkissa proteiineista syntyneitä saostumia, joiden pinnalle on voinut tarttua soluja tai solujen hajoamistuotteita. Lieriöiden lisääntyminen virtsassa viittaa virtsan korkeaan proteiinipitoisuuteen, tulehduksiin tai virtsan virta- uksen hidastumiseen munuaistubuluksissa. Yksittäisiä hyaliinilieriöi- tä voi esiintyä terveilläkin eläimillä. Vaha- ja solulieriöiden ilmaantu- minen virtsaan viittaa patogeenisiin muutoksiin tubuluksissa. Myös granulaarilieriöiden, jotka ovat mahdollisesti muodostuneet solujen hajoamisen seurauksena, on huomioitava diagnoosia tehdessä. To- sin yksittäisiä granulaarilieriöitä voi myös olla terveillä eläimillä.
Bakteerit
Mikroskopoinnissa voidaan todeta sauvoja ja kokkeja.
Epiteelisolut
Levyepiteelisolut ovat yleensä peräisin genitaaleista tai virtsaput- ken alaosista. Mikäli punktoidusta näytteestä löytyy levyepiteeli- soluja, se yleensä johtuu kiveksissä olevasta sertosolukasvaimes- ta tai voimakkaasta kroonisesta prostatiitista.
Välimuotoiset epiteelisolut voivat olla peräisin virtsaputkista, virtsarakosta tai munuaisaltaista.
Pienet epiteelisolut-tubulusepiteelisolut ovat peräisin munuai- sista. Suuri tubulusepiteeli-solumäärä viittaa yleensä patologisiin muutoksiin.
Virhelähteet:
Vanha näyte tai virheellisesti säilytetty näyte.
Movet Laboratoriokäsikirja | 133