Page 143 - Movet - Laboratoriokäsikirja 2015
P. 143
Trakealiman solut TW/BAL-näyte, mikroskopointi
BAL-näyte on paras solujen laskemista varten, TW- Tulkinta:
näyte puolestaan bakteeriviljelyyn.
Vastausaika:
Näytteensaapumispäivänä.
Näyte:
TW-näyte
• neutrofiilit: < 50 %
• lymfosyytit: < 10 %
• eosinofiilit: < 2 %
• makrofaagit: 40 – 80 % • mast-solut: < 1 %
Huuhteluissa saadut fraktiot yhdistetään ja sekoitetaan.
Näytettä siirretään 1–2 EDTA-putkeen (5–10ml) ja lisäksi esim. BALlnäyte
seerumiputkeen, josta voidaan tarvittaessa tehdä bakteeriviljely. EDTA-putket sentrifugoidaan 1500 rpm, 10min. Supernatant- tia poistetaan niin, että solut ovat 1:10 tilavuudessa. Solut sus- pensoidaan jäljelle jääneeseen supernatanttiin. Solususpensiota levitetään objektilasille. Toinen objektilasi asetetaan solusus- pension päälle ja vedetään lasit erisuuntiin, jolloin solut leviävät laseille. Lasit tulisi kuivata mahdollisimman nopeasti esim. hius- tenkuivaimella, jotta solujen morfologia säilyisi mahdollisimman hyvänä. EDTA-putket voi myös lähettää suoraan laboratorioon, jossa tehdään sentrifugointi, sively ja värjäys. Mikäli lasille levi- tetty näyte lähetetään alkoholilla fiksattuna (suositellaan), tulee
tästä laittaa huomautus näytteiden mukaan.
Menetelmä:
Lasit värjätään (MGG) ja niiltä lasketaan 2x100 solua, joiden pro- senttiosuudet ilmoitetaan. Jos näytteessä on paljon limaa, ei pro- senttiosuuksia voida laskea luotettavasti. Tällöin ilmoitetaan vain arviot solujen määristä ja suhteista. Epiteelisolut/värekarvat kom- mentoidaan, samoin kuin mahdolliset verenvuodon jäljet ja bak- teerit. Tehdään omassa laboratoriossa.
• neutrofiilit: < 10 %
• lymfosyytit: 20 – 50 %
• eosinofiilit: < 1 %
• makrofaagit: 40 – 80 %
• mast-solut: < 2 %
Näytteenottotekniikalla (mukaanlukien mm. näytteenottopuoli, huuhtelu- ja näytevolyymi, näytteenottosyvyyvs) on vaikutusta tuloksiin. Tulosten tulkinnassa tulee ottaa huomioon sekä näyt- teenottotekniset seikat että potilaan kliininen kuva.
Bakteerien aiheuttamien hengitystietulehduksien yhteydessä tavataan neutrofiliaa. Tulehduksellisissa hengitystiesairauksissa (IAD) etenkin nuorilla hevosilla tavataan kohonneita mast-solujen (> 2 %) ja eosinofiilien (> 0,1 %) osuuksia. Myös puhkuria (RAO) sairastavilla hevosilla tavataan neutrofiliaa (> 20 %). Runsas he- mosideriinin tai punasolujen määrä voi viitata rasituksen aihe- uttamaan verenvuotoon hengitysteissä (EIPH, exercise induced pulmonary hemorrhage).
Viitearvot:
The Liphook Equine Hospital and Laboratory
Tulkinta: Consensus Statement of the American College of Vete- rinary Internal Medicine (ACVIM)
Depecker M, Richard EA, Pitel PH, Fortier G, Leleu C, Couroucé- Malblanc A, 2014.Bronchoalveolar lavage fluid in Standardbred racehorses: Influence of unilateral/bilateral profiles and cut-off values on lower airway disease diagnosis. Vet J. 199:150, joskus harvoin allergisiin tiloihin.
Virhelähteet:
Vanha/fiksoimaton näyte – solut hajonneet tai vaikeasti tunnis- tettavia.
Movet Laboratoriokäsikirja | 143


































































































   141   142   143   144   145