Page 12 - Qiezel - Starten met leidinggeven
P. 12

                Als startend leidinggevende heb je een flinke taak voor de boeg. Je moet ervoor zorgen dat je met jouw team succesvol bijdraagt aan het bepalen van de gestelde doelen. Er wordt van je verwacht dat je plannen opstelt én uitvoert, dat je je team en collega’s van andere afdelingen meekrijgt in je plannen en dat je dagelijks met de juiste dingen bezig bent. Maar hoe bepaal je nu wat ‘de juiste dingen’ zijn? In dit hoofdstuk staan we stil bij het stellen van prioriteiten en hoe je dit aanpakt.
Als je het getroffen hebt, heeft jouw leidinggevende een plan met zijn afdeling of bedrijf waarbinnen jij met jouw team een rol hebt. Je hebt van jouw leidinggevende een opdracht gekregen waarmee je bijdraagt aan het halen van de afdelings- of ondernemingsdoelstellingen. Dit is jouw rol in het geheel. Dit klinkt natuurlijk erg abstract en klinisch. Hoe zit dat in de praktijk? Een voorbeeld.
Stel, jij bent het hoofd van een magazijn in een klein bedrijf dat T-shirts voor golfers verkoopt. De eigenaar, jouw manager, heeft de jaarcijfers bekeken en aangegeven dat er volgend jaar 5% meer winst gemaakt moet worden om iedereen langdurig in dienst te kunnen blijven houden. De verkoopafdeling moet daarom meer gaan verkopen aan bestaande klanten én op zoek naar 7% nieuwe klanten. En meer verkoop betekent: meer orders. Jouw magazijn heeft echter erg hoge arbeidskosten (8% teveel) die vooral door overwerk worden veroorzaakt. Het is jouw taak een slim plan te bedenken om zonder overuren meer orders te kunnen verwerken.
In het grote geheel moet in dit voorbeeld het bedrijf winstgevender gemaakt worden om iedereen langdurig in dienst te kunnen houden. Jouw specifieke rol is een bijdrage leveren aan de winstgevendheid door de arbeidskosten die gemaakt worden door overuren, terug te brengen naar nul procent. Heb je geen opdracht gekregen? Of is jouw rol in het geheel niet duidelijk? Vraag hier dan naar. Je moet immers weten welke kant jouw leidinggevende verwacht dat je op gaat en hoeveel speelruimte je hierin hebt.
            12
                   





























































































   10   11   12   13   14