Page 48 - Qiezel - Starten met leidinggeven
P. 48
Je hebt nu concrete tips in handen om te bepalen wat je met je team de komende tijd gaat doen, hoe je taken kunt delegeren, hoe je overzicht houdt, hoe je overtuigend overkomt als leidinggevende en hoe je omgaat met gedemotiveerde medewerkers. Maar hoe zit het met jouw persoonlijke groei en ontwikkeling? Neem jij voldoende tijd om jouw leidinggevende competenties te blijven ontwikkelen? In dit laatste hoofdstuk lees je waarom het van belang is hier bij stil te staan en hierin een voorbeeld te zijn voor anderen.
Heb jij duidelijk voor ogen wat je wilt? Wil je groeien in deze functie, en wat heb je daar voor nodig? Kijk je al uit naar je toekomst en vraag je je af of je wel de juiste kwaliteiten bezit? Vind je het lastig om de balans te vinden tussen je werk en privéleven? Wil je graag meer vrije tijd, maar ook meer salaris? Allemaal keuzes die jou persoonlijk aangaan.
Het is in de praktijk best lastig om te bepalen waar je naartoe wilt en wat je daar voor nodig hebt. Net als in hoofdstuk 5, over het beïnvloeden van gedrag, maken we hier weer onderscheid in de twee dimensies korte termijn en lange termijn.
1. De korte termijn: hoe groei ik in mijn huidige functie en wat heb ik daar voor nodig? Hierbij ligt de focus vooral op het ontwikkelen van de juiste competenties om effectief te zijn in je functie.
2. De lange termijn: waar zie ik mijzelf over vijf, tien of vijftien jaar en wat heb ik nodig om daar te komen? In deze context gaat het om loopbaanontwikkeling en de vraag wat je nu eigenlijk wilt. Een hulpmiddel hierbij is het creëren van een persoonlijke missie: wat wil ik en op welke termijn, en wat heb ik nodig om daar te komen?
De korte termijn-dimensie is de dimensie waarin je je leiderschapscompetenties voor je huidige baan ontwikkelt. Daarom gaan we hier in dit hoofdstuk wat dieper op in.
Competentieontwikkeling
Competenties worden zichtbaar in gedrag. Een competentie is een unieke combinatie van kennis, vaardigheden en houding die tot uiting komt in zichtbaar gedrag, waardoor je als persoon suc- cesvol bent in de uitoefening van jouw functie of rol10 . Bij competenties gaat het dus over gedrag. En over hóe je werkt. Het gedrag dat nodig is om succesvol te kunnen functioneren, verschilt per functie of rol. Het wel of niet zichtbaar zijn van een competentie komt tot stand door allerlei onder- liggende persoonlijkheidsaspecten. Competenties zijn het waarneembare deel van de ijsberg zoals McClelland11 deze heeft omschreven.
10 Competentiewoordenboek Defensie, uitgave 2 2009, Ministerie van Defensie, Den Haag. 11 http://robsegers.blogspot.nl/2012/02/mcclelland.html
48