Page 29 - Demo
P. 29
4.
MUSIC & POETRY,
Club Belvédère
Op de tweede avond van de conferentie zien meerdere internatio- nale artiesten vooral in de late avond tijd, ruimte en zin om te komen optreden tijdens het Stories for Freedom Festival in Verhalenhuis Belvédère. De sfeer is adembenemend wanneer men achter elkaar het kleinste podium van de stad deelt en het publiek trakteert op hun allerbeste songs en tegelijkertijd hun boodschap en verhaal. Het publiek maakte kennis met de gitarist en vrijheidsstrijder Abazar Hamid (Soedan), de beroemde jonge popzanger Arya Aramnejad (gitaar, Iran) en met de heavy metal van gitarist Nikan Khosravi (Iran). Zelfs daarna, diep in de nacht, ging het muziek maken in het gastenverblijf van Hamed Ahmadi, op de zolder van het Verhalenhuis, nog lang verder en heeft dit met de zo uiteenlopende muzikanten blijvende contacten opgeleverd.
Schoolbezoek
Op 29 mei 2019 bezochten de internationale ICORN-vluchtschrijvers Fatemeh Ekhtesari, Firas Shamsan, Zamira Abassanova de Vrije School de Kaap samen met ontwikkelaar educatie Joran Koster van het Verhalenhuis. Doel van het bezoek was om hun ervaringen en verhalen over vrijheid van meningsuiting als ’schrijver op de vlucht’ te delen met de eersteklassers.
In het lokaal had de docent drie plekken gecreëerd waar elk een groepje scholieren in een kring rondom de schrijvers kon gaan zitten. Fatemeh en Zamira hadden foto’s meegenomen waarmee ze hun verhaal vertelden.
Fatemeh maakte indruk bij de scholieren toen ze vertelde dat ze, verkleed als man, naar het voetbalstadion ging omdat het voor vrou- wen in Iran verboden is om naar mannen voetbal te kijken.
Zamira vertelde over de druk en intimidatie die ze door de jaren heeft ervaren in haar thuisland Azerbeidjan en over haar route naar Nederland waarvoor ze verschillende landen heeft moeten ont- vluchten. Firas begon zijn verhaal met de vraag waar Yemen op de wereldkaart lag: bijna geen enkele eersteklasser wist het land aan te wijzen.
participatie & pop-ups
Datum 28, 29, 30, sept. 1, 2 okt. Locatie diverse plekken Bezoekers 950
Het festival bood nog veel meer kans aan de aanwezige interna- tionale dichters, schrijvers en muzikanten om op te treden in de
stad en zich te verbinden met Rotterdamse schrijvers, dichters en muzikanten. In het ontmoetingslokaal van het Verhalenhuis maar ook spontaan in de stad, op het schip en in een school vonden persoon- lijke ontmoetingen plaats waar het publiek onderdeel van was.
Arrival in the city
In café Floor en de Hal van de Rotterdamse Schouwburg vonden de eerste avond diverse pop-up optredens plaats door de aanwezige internationale gasten van de conferentie. Zo traden Basim Jamal (klarinet, Irak), Cris Gera (piano, Zimbabwe) en Arya Aramnejad (gitaar, Iran) op in de hal van de Schouwburg, de huiskamer van de stad, voor de aanwezige bezoekers en passanten.
Iraanse music & poetry
De Iraanse vluchtschrijver Hamed Ahmadi presenteerde een Iraans literatuur- en muziekprogramma, met zijn persoonlijke verhaal, een Iraans diner, een film en diverse optredens met muziek, stand up comedy en poëzie, gepresenteerd door de in Nederland verblijvende Mostafa Heravi (fotografie), Shahyan Ghanbari (dichter), Sahand Sahebdivani (storytelling) en de muzikanten Massoud ‘Faarjam’ Saidi en Denizhan Altay.
In het programma was nadrukkelijk ruimte gelaten voor de internati- onale aanwezige muzikanten én schrijvers uit de ICORN-conferentie. Zo traden de internationale dichters Ashraf Bagheri (Iran), Mehdi Mousavi (Iran), Manal Al-Sheikh (Irak) ook op, net als muzikant Basim Jamal (Irak).
Hamed Ahmadi
Iran/Rotterdam
Hij is schrijver, dichter en journalist, geboren in 1982 in Teheran en Rotterdams tweede vluchtschrijver die een jaar lang te gast is in Verhalenhuis Belvédère. Ahmadi schreef onder meer
de dichtbundel Riprap with rap rhythm (2006), de roman Strange and incredible story of Maradona (2008) en een boek over zijn arrestatie en gevangenschap: Mercury’s Moon Goriz Az Makaz (2017). In 2009 werd hij gearresteerd tijdens een vreedzame demonstratie en zat enkele weken gevangen. Na zijn vrijlating zette de overheid hem onder druk om propagandateksten te schrijven voor het regime. Toen hij dit weigerde werd het te gevaarlijk voor hem in Iran en verliet hij het land. Samen met zijn vrouw Mojde vertrok hij naar Maleisië waar ze twee jaar woonden. Daarna verbleven ze nog eens vier jaar in Armenië op een toeristenvisum. In beide landen kregen ze geen verblijfsvergunning. In Rotterdam wil Hamed, behalve Nederlands leren, in
alle rust verder schrijven. Eind 2018 verscheen er een nieuw boek van hem met elf korte verhalen, uitgegeven door een Iraanse uitgever in Londen. Zijn vrouw Mojde heeft in Iran Japans gestudeerd, werkte op de Japanse ambassade in Teheran en doceerde Farsi aan Japanse kinderen. Hamed werkt ook aan diverse films en samen bezoeken ze met grote regelmaat Theater Lantaren/ Venster.
29