Page 31 - Demo
P. 31
Een verhaal is altijd weer aanleiding voor een nieuw verhaal: na aandachtig geluisterd te hebben naar de schrijvers begonnen de scholieren ook over henzelf te vertellen. Over hun migratieverhalen en de manier waarop zij vrijheid ervaren. Er werden vragen aan el- kaar gesteld, er rolde een traan en er werd respectvol naar elkaars verhalen geluisterd. In de resterende tijd werd het bezoek verwerkt in een gedicht: met een afsluitende voordracht door de scholieren werden de schrijvers bedankt voor hun komst.
Een verhaal is altijd weer aanleiding voor een nieuw verhaal: na aandachtig geluisterd te hebben naar de schrijvers begonnen de scholieren ook over henzelf te vertellen. Over hun migratieverhalen en de manier waarop zij vrijheid ervaren. Er werden vragen aan el- kaar gesteld, er rolde een traan en er werd respectvol naar elkaars verhalen geluisterd. In de resterende tijd werdt het bezoek verwerkt in een gedicht: met een afsluitende voordracht door de scholieren werden de schrijvers bedankt voor hun komst.
Mensenrechtenambassadeur in Rotterdam
Ook op het stoomschip Rotterdam waren enkele publieke onderde- len: workshops en debatten over hoe de moderne literatuur wordt beïnvloed door schrijvers in ballingschap, over de rol van de schrij- ver bij het bestrijden van vreemdelingenhaat en over wat steden kunnen doen om de inclusiviteit van vluchtelingen en migranten te bevorderen, met onder anderen wethouders en loco-burgemeesters uit Amsterdam, Berlijn en Helsinki. De gevestigde Chinees-Ameri- kaanse schrijfster Yiyun Li gaf een lezing over de kunst van huis
en haard verlaten en van een nieuw thuisland vinden. Verhalenhuis Belvédère had ook Mensenrechtenambassadeur Marriët Schuur- man uitgenodigd om een lezing te geven. De lezing werd aangevuld met optredens van drie aanwezige internationale kunstenaars op de vlucht: fotojournalist Shahidul Alam (Bangladesh), filmer Khalid Albaih (Soedan) en muzikant Arya Aramnejad (Iran).
Al Rewaq
De Syrische dichter en schrijver Adnan Alaoda, de eerste vlucht- schrijver in het Verhalenhuis, presenteert sinds 2017 samen met Verhalenhuis Belvédère met enige regelmaat het culturele uitwisse- lingsprogramma Al Rewaq oftewel Lobby, een plek om elkaar (wer- kelijk) te ontmoeten. Via optredens met poëzie, muziek en film, door Syrische en door Nederlandse kunstenaars, amateurs en profes- sionals. Al Rewaq betekent letterlijk steegje of doorgang. Het is een spreekwoordelijk huis dat telkens opnieuw wordt gecreëerd in het Verhalenhuis. Een Al Rewaq bestaat bij de spontaniteit en uniciteit van de optredende artiesten en uitwisselingen, de bijeenkomsten zijn onvoorspelbaar en energiek. Voor At Home, Everywhere presen- teerde hij een nieuwe editie van zijn altijd drukbezochte Al Rewaq. In deze 22ste editie vertoonde de Rotterdamse documentairemaker en beeldend kunstenaar Marieke van der Lippe haar nieuwste film Verblijvend in Rotterdam, een poëtische vertelling over Syrische vluchtelingen in Rotterdam. De Rotterdamse Sanne droeg in samenwerking met Stichting Culture Unlimited en Beyond Festival gedichten voor. De dichteres Nada Al Khawam (Irak/Duitsland) kwam optreden vanuit ICORN. Muzikante en zangeres Maryana Golovchenko (Rotterdam/ Oekraïne) trad samen met Adnan Alaoda op, een combinatie van geïmproviseerde zang en poëzie.
“Over a month ago I parted ways with @verhalenhuisbelvedere family. Yet that last night was so concluding and magical that I can’t help but smile when I remember it. Thank you all for teaching me what it means to be a part of such a warm and hardworking team, most of all that volunteering for a social cause can be so rewarding. I’m speechless when I think of this experience and its tremendous effect on me. @verhalenhuisbelvedere you made me feel like I was home, and I will miss you. Thank you for welco- ming me and for the experience.” Facebook Rafaa Ismael
Arya Aramnejad
Iran/Zweden
De jonge, populaire Iraanse popzanger Arya Aram- nejad werd in één klap beroemd wegens zijn lied Ali Barkhiz (Ali sta op) waarin hij het islamitische geweld veroordeelt tijdens de Ashura demonstraties in 2009. Hierna werd hij opgepakt, gemarteld en vernederd.
In 2010 vertelde hij in een interview met de Spaanse krant El País dat hij 45 dagen gemarteld was in de gevangenis en dat hij de stem van politieke gevan- genen moest vertolken. In 2011 en 2012 werd hij opnieuw gearresteerd. Na zijn vrijlating sommeerde de veiligheidsdienst hem regelmatig verklaringen af te leggen over zijn statements op de sociale media. Zijn lied Ali Barkhiz was via YouTube inmiddels 80.000 keer gedeeld. Hij mag van de overheid aan geen enkele muzikale activiteit meer deelnemen en kreeg steekpenningen aangeboden om met de regering van president Hassan Rouhani samen te werken. Sinds 2018 is hij uit Iran gevlucht en verblijft hij in Stock- holm, Zweden, op uitnodiging van ICORN.
31