Page 13 - Begova Haenaim Magazine 5
P. 13
11
זמני המעקב קצרים יחסית, מספר המטופלים במאמרים אלו קטן. ככלל, תוצאות הקרוסלינקינג טובות יותר במבוגרים.
במעקב לאורך 6 שנים אחרי טיפולי הקרוסלינקינג בקרב צעירים מתחת לגיל 18 בבי"ח הדסה, ב- 95% מהמקרים הייתה התייצבות או הטבה של Kmax וב- 67% הראיה הטובה ביותר השתפרה.
תוצאות אלו טובות ממרבית הפרסומים בעולם, כפי שניתן לראות בדוגמא הבאה: צעיר בן 16 – אבחון קרטוקונוס בשנת 2008, טיפול בקרוסלינקינג ומעקב לאורך 5 שנים:
מיפוי קרנית, בן 16, אבחון של קרטוקונוס משמעותי עם שינויים תכופים בשנת 2008
(chapter: Pediatric, Corneal Collagen Cross-Linking” Written by Josef Frucht-Pery, MD and Denise Wajnsztajn MD, from: “Corneal Collagen Cross-Linking” BY SLACK “).
השטחה של 8 דיופטרות בטופוגרפיה לאורך 5 שנות מעקב לאחר קרוסלינקינג
שיפור משמעותי בראיה לאורך מעקב לאחר קרוסלינקינג
חשיבות האופטומטריסט
צעירים לא מזהים שינויים איטיים של הפחתת הראיה כל עוד ראיתם תפקודית לצרכיהם. חלקם יגיעו לבדיקה באיחור של שנים כאשר ליקוי הראיה המשמעותי יתגלה באופן מיקרי, למשל בעת
בדיקות המיון בצבא. בעבר, חלק מהצעירים עם קרטוקונוס שנבדקו עי אופטומטריסטים או רופאי עיניים אובחנו כסובלים מעיניים עצלות. היום, בעידן המודעות לקרטוקונוס ולקרוסלינקינג, האופטומטריסט הסביר מאבחן את המחלה כבר במפגש הראשון עם הנבדק. האופטומטריסט הוא הראשון שיפגוש את צעיר עם הקרטוקונוס, בנסיבות שלאחר בדיקה אקראית בבי"ס, או תלונות על ירידה בראיה ובלימודים או במשפחות עם מודעות לצורך בבדיקות הראיה. ככלל, יש לשלול קרטוקונוס: במשפחות עם היסטוריה של קרטוקונוס, כאשר הראיה המתוקנת פחותה מ 6/6, כאשר הצילינדר משמעותי ומשתנה מבדיקה לבדיקה. רטינוסקופיה תאבחן קרטוקונוס תוך שניות כמו גם בדיקת הטופוגרפיה. חשד לקרטוקונוס מחייב הפניה מידית לרופאי עיניים המתמחים בתחום זה. חשוב לתעד את הראיה ללא המשקפיים ועם התיקון המקסימלי ואת המרשם במשקפיים הקיימים ובאלו שנרשמו בתום הבדיקה. איסוף נתונים אלו יאפשר לזהות התקדמות המחלה בשלב מוקדם יותר ויקלו על ההחלטות לגבי הצורך והדחיפות בטיפול.
רופא העיניים
בעבר, חולי קרטוקונוס היו במעקב וטיפול של אופטומטריסט, ורופא העיניים ראה את חולי הקרטוקונוס בשלבים המאוחרים של המחלה. בעבר הופנו אלי רק אלו שראייתם בעזרת אמצעי העזר הפכה לבלתי סבירה והמשותף לרובם היתה היסטוריה ארוכה של
קרטוקונוס וצורך בהשתלות קרנית ברבים מהם. בעשור האחרון, הרופאים נחשפים לצעירים עם הקרטוקונוס בגילאי העשרה ואף מתחת לכך. הצעירים מגיעים תוך שבועות מהאבחון הראשוני, שנעשה במפגשם הראשון עם האופטומטריסט, ומיעוטם מגיעים עם תיעוד כלשהו שיעיד על התקדמות הקרטוקונוס. בדרך כלל, במפגש הראשון לרופא לא יהיה תיעוד להתקדמות של קרטוקונוס, הנדרש לביצוע טיפול הקרוסלינקינג. המומחה המודע לקצב שינויים הלא צפוי בצעירים, עומד מול הורים המודעים לסיכוני הקרטוקונוס, וחייב להחליט כיצד לנהוג בנתונים הקיימים. אין לרופא אפשרות להחלטה המבוססת על עובדות מובהקות ולכאורה עליו לבקש מההורים לחכות עד שהאינדיקציות יבשילו [לאישור הקרוסלינקינג]: ובינתיים עשוי הצעיר לאבד שורות ראיה. קיימת הסכמה שבשתיקה בין מומחי הקרוסלינקינג בעולם שבגיל הצעיר ובעיקר בילדים, צריך לבצע קרוסלינקינג כבר לאחר האבחון הראשון, ללא המתנה ותיעוד להתקדמות הקרטוקונוס וללא הבחנה בין מצבי המחלה השונים כגון: חומרת הקרטוקונוס, איכות הראיה, ההיסטוריה המשפחתית וכו'.
קל יותר להחליט במקרים בהם הראיה הטובה ביותר נפגעה. במקרים אלו הסיכוי להתקדמות נוספת של קרטוקונוס הוא רב, וקל להורים להסכים לטיפול. קשה בהרבה להחליט על טיפול במקרים בהם הראיה של 6/6 עדיין נשמרת. הגילוי הנאות מחייב הסבר, שבמקרים עם ראיה 6/6 יש סיכוי רב יותר לאבד שורות ראיה בעקבות הקרוסלינקינג בגין סיכוני העכירות או השתנות מבנה הקרנית. מנגד על ההורים להבין שבהמתנה לאינדיקציה טיפולית, התקדמות המחלה עשויה לפגוע בראיה בצורה בלתי הפיכה. גילוי נאות מחייב גם הסבר לאי ההסכמה בקרב הרופאים, לגבי סיכויי ההצלחה של הטיפול בצעירים. יש הסוברים שבצעירים העצירה של התקדמות הקרטוקונוס היא זמנית בלבד, ולפי אחרים השיפור נעצר בתוך השנתיים הראשונות לאחר הטיפול. הספרות במטופלי הקרוסלינקינג בצעירים דלה,
בגובה העיניים - המדריך לענף האופטיקה בישראל | סתיו 2017