Page 31 - Brosura KuBI
P. 31

Proiect
“Rezident in Danemarca – drepturi, obligatii, integrare”
Danemarca. De fapt exista o presiune pe piata muncii pentru a sprijini accesul la locuri de munca in companii daneze al celor care au o alta experienta de munca si invatare obtinuta in afara Regatului Danemarca. Procesul de echivalare al studiilor nu costa. Pentru cei din Uniunea Europeana (Romania) nu este necesar ca documentele sa fie apostilate.
Intrebare: Cum este reglementată recunoaşterea diplomelor şi a calificărilor? Care sunt conditiile pentru recunoasterea diplomelor si studiilor universitare efectuate in Romania?
Raspuns: Pentru obţinerea unui loc de muncă în Regatul Danemarcei, este recomadată consultarea Ministerul Danez pentru Stiință și Invățământ Superior (în limba daneză Styrelsen for Universiteter og Internationalisering). Această instituţie emite o situaţie a calificărilor şi diplomelor obţinute de cetăţenii străini care reflectă corespondenţa lor cu programele de studii şi calificativele aplicate în cadrul sistemului educaţional danez. Aceasta situatie permite angajatorului danez să evalueze nivelul de pregătire a candidaţilor şi relevanţa studiilor pentru postul vacant. Evaluarea Ministerului este gratuită şi se poate obţine (https://ufm.dk/en/education/recognition-and- transparency/recognition-guide ) prin transmiterea în atenţia acestei instituţii a unui dosar cu un formular tip de solicitare (https://ufm.dk/en/education/recognition-and-transparency/get-assessment ) a situației și traduceri legalizate ale diplomelor / atestatelor etc. româneşti. Ministerul emite un răspuns într-un interval de aproximativ două luni de la primirea solicitării. Este bine de stiut ca perioada de vara este o perioada aglomerata, datorata atat perioadei de concedii dar si faptului ca multi tineri care devin studenti in Danemarca incearca sa isi echivaleze studiile efectuate in tara natala.
Intrebare: Cand ma aflu in somaj, exista obligativitatea de a participa la practica? Care este durata?
Raspuns: Atunci cand esti in situatia de a primi ajutor de somaj exista posibilitatea sa participi la practica pe o perioada de aproximativ 4 saptamani. Cand esti in situatia de ajutor social, esti obligat sa participi la practica pentru o perioada de aproximativ 13 saptamani. In oricare dintre aceaste situatii aveti posibilitatea sa fructificati aceasta experienta in favoarea dumneavoastra. In primul rand aveti oportunitatea sa faceti un “update“ la CV-ul dumneavoastra cu competentele noi pe care le dobanditi. Si nu in ultimul rând, daca investiti o perioada din timpul dumneavoastra intr-o companie, puteti solicita un feed- back de la acea companie. Aceste lucruri puteti solicita sa fie incluse in
     



























































































   29   30   31   32   33