Page 108 - Countrysmart - Nr 5 - 2019
P. 108

CONTRYSMART • BOKTIPS
Läsvärda boktips!
Hösten är som gjord för läsning, och från förlaget Roos & Tegner kommer en rad god- bitar. Förlaget är ett renodlat fackboksförlag sedan 2006 och har författare spridda över hela landet. Om böckerna säger förlaget så här: ”Vi tror på att vi genom att sprida kun- skap, idéer och inspiration kan bidra till att människor utvecklas. Vi bjuder alltid på en god läs- eller lyssningsstund, men du kommer också att känna dig lite smartare efteråt.” Med andra ord som gjort för Countrysmart och här presenterar vi ett urval av nyheterna.
Wild Swimming. Här undersöker vinterbadaren och psykologen Helena Kubicek Boye vad det är som gör att man trotsar det instinktiva motståndet mot att bada ut- omhus även mitt i vintern. Via en kort återblick på ba- dandets historia berättar Helena om vad som händer i både kroppen och sinnet när vi badar, om vilka mentala strategier du kan använda för att möta kylan, lite att tän- ka på när det gäller utrustning och om hur du snabbt får upp värmen igen efter badet. Och kom ihåg: ett kallt bad förstärker livet.
100 balla ställen i Skåne. Alla som av tradition anli- tar Valle Westesson som utflyktsguide kan lugnt fortsät- ta med 100 balla ställen i Skåne. Och som vanligt finns det något för alla. Som att handla plockgodis i kiosken i Örtofta, eller att söka exotisk spänning i vardagen hos alligatorer i Vinslöv. Är du på jakt efter begagnat bygg- material och dessutom svag för Göteborgshumor före- slår Valle ett besök på Byggagnat utanför Trelleborg, och den som vill se en järnvägstunnel som byggts utan både grundvattendränage och Rhoca-Gil kan spana in den charmiga järnvägstunneln i Barnakällan. Som vanligt rymmer boken ytterligare 96 märkliga, vackra, coola, historiska eller kuriotiska ställen. Och en ovanligt prak- tisk utvikbar karta.
Porträttfoto: Åsa Siller
   Valle Westesson
Porträttfoto: Anders Roos
   108
COUNTRY
SMART
Kalle Lind
Porträttfoto: Anders Roos
    Helena Kubicek Boye
  
   106   107   108   109   110