Page 50 - Countrysmart - Nr 5 - 2019
P. 50

CONTRYSMART • GREKLAND
gens utbud av butiker, restauranger och kultur till närhet i både tid och rum till antiken och mytologins historia. Och beachen når ända in i stan så någon ställtid för ett dopp i Korinthska viken behövs inte. Och för badkrukor finns rader av uteserveringar som ett alter- nativ.
I Korinth finns också det viktigaste monumenten från antikens Korinth – det doriska templet Apollo, byggt 540 f.Kr. Idag återstår sju av de en gång många kalkstenskolumnerna. Men templet fortsätter att imponera stort, och historien bjuder på många vänd- ningar där också romarna har satt sina spår.
På andra sidan Korinthkanalen har den mindre staden Loutraki vatten och bad i flera former att erbjuda. Här är det trångt om saligheten under högsä- song, men september och längre in på hösten är både vädret och den välkom- nande staden perfekt för timmar på ta- verna, bad i havet och en tur i kulturen. Ett besök i Loutraki Municipal Ther- mal Spring är en speciell kur för både kroppen och själen. Det högkvalitativa, kommunala badhuset erbjuder behand- lingar och bad i det mineralrika vattnet från källorna i Geraniabergen. Många har genom tiderna sökt det gynnsam- ma effekten, bland dem Elefthorios Venizelos som under sin tid som premi- ärminister ofta besökte Loutraki för att lindra den smärta han led av på grund av en sjukdom i skelettet. Och att vatt- net har sin läkande inverkan på hälsan bevisades år 1847 av doktor Giovanni Battista delvinotti. Förvisso italienare, men å andra sidan är den grekiska bad- kulturen lika stor och berömd som den romerska sedan antiken dagar. Redan de gamla grekerna (oops!) uppskattade och tog vara på vattnets förmåga att rena. Liksom Dionysos som såg värdet i vinet och hade godheten att dela det med oss människor.
www.palivos.gr/en www.bairaktariswines.gr/en www.visitloutraki.com/en www.alkyonhotel.gr www.visitgreece.gr
Loutraki lockar med sitt mineralrika vatten från bergets källor.
    50
COUNTRY
SMART
  

   48   49   50   51   52