Page 55 - Countrysmart - Nr 5 - 2019
P. 55

CONTRYSMART • GEOPARKER I GREKLAND
för Kreta. Viktiga för platsen är också de många sprickorna i den omgivande kalk- stensmiljön, där mer än 170 grottor har hittats i området.
Siteia Geopark på östra sidan av Kreta inkluderar Siteia, Itanou och Lefkis samt strandlinjen från norr till söder. De mest välkända områdena i parken är Zakros, Palaiokastro, Ziros, Xerokampos, Si- tanou och Karydiou. Inkluderandet av parken i det europeiska och globala nät- verket av geoparker förväntas att bidra stort till att främja och förbättra Siteias naturliga miljö, turismen och den lokala ekonomin. Den kommer också att främja det rika kulturarvet och tillväxten av lo- kala produkter.
Mt. Psiloreitis Naturpark
”En oförstörd skönhet” är ett bra sätt att beskriva naturparken på Kreta. Landska- pet kan också sägas vara vilt och vackert och som gjort för att beröra och inspire- ra besökare. Raviner, grottor, charmiga vandringsleder och täta skogar gör par- ken till ett naturligt och historiskt utom- husmuseum. I området finns en betydan- de biologiska mångfald, sammansatt av unika arter inom flora och fauna. Allt att se som en levande och naturlig tavla. Bergens nätverk av naturliga och anlag- da stigar är idealiska för vandring, och här har du direkt kontakt med naturens ursprungskraft. Mygialeden, vägen till Doxaro till Ptyches Vossakou, och leden nedför Platania Gorge är alla väl skylta- de och fint underhållna. Det perfekt valet för dig som vill bort från vardag och stor- stad och istället uppleva naturens dofter, vyer och ljud.
Lesvos Petrified Forest
Skogen kom till för ungefär 20 miljoner år sedan under perioden Miocene. Lesvos Petrifield blev resultatet efter återkom- mande vulkanutbrott i regionen Aegean. Parken utnämndes som naturmonument år 1985, och som Top European Geo- park 2011 – 2014.
  Den Miocena perioden i parken representeras av den här inponerande och viktiga fosilen av – Deinotherius. © UNESCO/Siteia Global Geopark • www.sitia-geopark.gr
 Foto: GNTO • www.visitgreece.gr
 Foto: GNTO • www.visitgreece.gr
 COUNTRY
SMART
55
  

   53   54   55   56   57