Page 54 - Countrysmart - Nr 5 - 2019
P. 54

CONTRYSMART • GEOPARKER I GREKLAND•PROFILEN
Vandra i
  Foto: GNTO • www.visitgreece.gr
Var du än befinner dig i Grekland har du chan- sen att njuta av det som naturen av egen kraft har format. Medans du vandrar, eller bara går en kort promenad, upptäcker du fenomen som är miljoner år gamla. Och alla bär de på ett be- tydande och rikt arv där planeten Jorden visar prov på sin styrka och förmåga att skapa med sin färgstarka, uttrycksfulla palett i naturens fantas- tiska verk!
Grekland är ett land med stora geologiska förändringar. Miljo- ner år av ständigt bergsbyggande har försett den här delen av planeten med fantastiska naturmonument. Jungfrusko- gar, höga berg, trädbeväxta raviner, lug- na sjöar, floder, laguner och miljöparker är alla en del av den vackra, grekiska landsbygden. Terrängens mångfald stick- er ut, och den lockar på ett sådant sätt att naturälskare och äventyrare får svårt att avstå från vågade upptäcktsfärder. Höga berg med knaggliga och spetsiga toppar, grottor och raviner, bördiga platåer och dalar, sällsynta skogar med cederträ och våtmarker bildar tillsammans det vackra och mångfacetterade landskapet. Som till exempel på ön Kreta.
Naturparken i Siteia
I den östra hörnet av Kreta finns natur- parken Siteia som under 2020 kommer att bli en del av Global Geoparks Network (GGN). Beslutet togs i samband med den fjärde Asia-Pacific Geoparks Network Symposium i Sanín Kaigan Geopark i Japan i september 2015. Anledningen till beslutet är att Siteias marker har en mångfald av däggdjursfossiler från den geologiska epoken Pleistocene, från cirka 2 580 000 till ungefär 11 700 år tillbaka, som den sista delen av den kvartära peri- oden. Upptäckten av tre fossiler från den elefantliknande Deinotherium gigant- eum, de omfattande systemen av grottor och strandlinjerna runt Zakros är unika
Samarina på Kreta. Foto: GNTO • www.visitgreece.gr
geologins värld
  Den traditionella byn Zakros. © UNESCO/Sitia Global Geopark • www.visitgreece.gr
 54
COUNTRY SMART
  


   52   53   54   55   56