Page 229 - Countrysmart Q2-2025
P. 229

COUNTRYSMART • BOKTIPS
   da, långt ifrån pralinerna och sidensoffan – en klyscha som i vissa sammanhang lever kvar än idag.
Att nedteckna recept har gjorts i många generationer och är en stor kunskapskälla om vad som åts förr. De gick ofta i arv på ”mödernet”. Bettys receptsamling låg dock länge bortglömd i en låda hemma hos hen- nes arvingar innan lektor Ulrica Söderlind fick ta hand om dem. Samlingen bestod av 258 recept nedskrivna på lösa lappar, delvis flottiga och flitigt använda. Ibland fanns en- dast ingredienserna uppskrivna, antagligen eftersom tillagningssättet var självklart. ”Det kan väl alla”, skulle vi säga idag. Testa gär- na något spännande – men den enkla sock- erkakan verkar väl omständlig. Exempelvis skulle socker och ägg vispas i en timme – för hand, utan elvisp.
Den absolut största andelen av recepten i samlingen var bakverk, därefter grönsaks- rätter och inläggningar, eftersom familjen Gyllensvärd hade god tillgång på frukt och grönsaker i Gottsunda. Därefter kom kött och chark, bland annat många korvrecept, och sist fisk, med endast sju recept. Varför vet man inte riktigt, men möjligen berodde det på att färsk fisk inte var så tillgänglig i in-
landet. Antalet äggrätter var bara fyra, utan någon uppenbar förklaring.
I boken skildras tidens tycke, smak och tra- dition. Kryddor var dyra och svåråtkomliga, och säkert bara kända för ett fåtal. Socker, salt och peppar utgjorde den grundläggande kryddpaletten och användes till nästan allt. Förutom mat och bakverk innehöll samling- en även recept på drycker och medicinska huskurer. God lycka i köket!
www.historiskamedia.se www.bokus.com
    COUNTRY SMART
229
    

























































































   227   228   229   230   231