Page 5 - KonfliktEllerSamforstand
P. 5

Hur vi hanterar våra konflikter hänger ihop med vår hjärnas utveck- ling redan under spädbarnsperioden och de erfarenheter som vi då gjorde. Om dessa erfarenheter har varit traumatiska eller på annat sätt kraftfulla, har hjärnan bildat mönster för ett fortsatt beteende när det gäller att hantera konfliktsituationer. Dessa tidiga konflikter har vi kognitivt inte kunnat registrera, eftersom vi i tidig ålder var- ken har ett utvecklat ordförråd eller ett fungerande minnescentra. I vår känslohjärna finns konflikterna kvar som emotionella minnen (implicit minne). När vi reagerar väldigt starkt på en situation och inte hittar några yttre omständigheter som kan förklara reaktionen, kan det vara ett sådant känslominne som gjort sig påmint. Vi har en benägenhet att reagera på motsvarande sätt som den första gången vi var med om en liknande händelse.
En dag kom en snaggad och mycket tatuerad ung kvinna in på mitt arbetsrum. Hon hade blivit ”skickad” till mig för sina uppenbara samarbetsproblem med sin kvinnliga chef. Denna unga kvinna gjorde allt för att sabotera för sin chef, dessutom var hon utstuderat otrevlig mot henne. När den unga kvinnan hade börjat på arbetsplatsen blev hon väl omhändertagen av sin chef, men efter ett par år uppstod en situation där hon kände sig sviken. När den unga kvinnan berättade om sin uppväxt och återkommande svek från moderns sida, blev sammanblandningen uppenbar.
På arbetsplatsen handlar en konflikt många gånger om attity- der och beteenden gentemot varandra. Hur snabbt förmedlar vi våra upplevelser av den andre? Eftersom det har visat sig att vårt omedvetna är snabbare än vårt medvetande, förmedlar vi mera än vi själva är medvetna om. Det kan i sin tur ge upphov till en konflikt. Det är sällan vi är så rationella att vi överser med de
InleDnIng
11






























































































   3   4   5   6   7