Page 16 - MAX
P. 16

CURT BERGFORS greps av ett mindre lyckorus när han av en ren händelse stannade sin motor- cykel och  ck syn på den igenbommade korvki- osken vid Uno-X-macken i korsningen Parkvä- gen-Västra Kyrkoallén i Gällivare.
Med den erfarenhet han skaffat sig från Presto- grillen på Lidingö, förstod han snabbt att det här var just det han i sitt inre letat efter.
Han insåg att här fanns det utvecklingspoten- tial!
Kiosken hade drivits av ett äkta par som hade misslyckats med att få verksamheten gå runt. Ef- ter två år tvingades man slå igen.
CURT FRÅGADE stationsinnehavaren Stig Nor- man om att få hyra lokalen. Norrlandschefen för Uno-X, Bror Wikström, hade lovat Norman att kiosken skulle införlivas med macken, men efter ett möte med Curt ändrade han sig.
MAN BÖRJADE MED att bygga om luckan till kiosken. Den var alldeles för liten, för lågt och fel placerad. Kunderna tvingades nästan böja sig ned. Den  yttades och man öppnade upp hela fönstret, trots myggen och knotten på sommaren och den bistra kylan på vintern. Han De visste att kunderna ändå skulle ställa bilen, springa fram till luckan och beställa och sedan sätta sig i bilen och vänta.
SÅ BYGGDES ETT SKÄRMTAK som lutade or- dentligt med tanke på all snö i Gällivare.
Farbror Evert ordnade belysning genom att konstnärligt svetsa tomma korvburkar i ett när- mast arabiskt mönster. Och så sprayade han dem med färg.
Köksmaskinerna levererades av Junobolaget
i Stockholm: stekhäll och fritös av amerikanskt
märke, modell Toastmaster, klämgrillen Turmix,
korv och brödvärmeri var av svensk tillverkning.
Curt och Britta blir med grillkiosk
Bror: ”Jag var nog till en början ganska tveksam in-
”Curt är hård i nyporna
för mötet med den MC-åkande ynglingen, men han Allt på avbetalning, eftersom Curt varit och be- och ställer höga krav på sina anställda,
övertygade och jag gav med mig”. sökt Junobolaget på Riddargatan, och där träffat samtidigt som han tar hand om dem,
Wikström, som blev Curts allra första af- två anställda och av dessa ansetts betrodd. Ägaren
färskontakt, satte hyran till 700 kronor i månad- en, men för att visa att han trodde på Curts idéer, gjorde han de två första månaderna hyresfria.
Curt och Britta skrev på kontraktet tillsam- mans i sitt nybildade handelsbolag.
Äventyret kunde börja.
IDÉER SAKNADES ingalunda. Men pengar var det ont om.
Tillsammans hade Curt och Britta ett sparka- pital på 10 000 kronor. De hade bytt ut sin svar- ta Mercedes 190 SL, av årsmodell 1956, mot en begagnad Volkswagen Variant, ett lämpligare for- don för verksamheten med sitt lastutrymme.
De hade inga banklån, så det gällde att trolla med knäna.
Martin Lindenbaum litade på omdömet, och kre- dit godkändes.
Med sinne för logistik placerade Curt maski-
på samma sätt som han gör med sina vänner”
Affärskontakt
nerna i ett system så att allt skulle gå så smidigt som möjligt. Och över grillarna hängdes en  äkt- kåpa i rostfritt stål och lampor spotlights som gav riktat ljus. Arrangemanget upptog nästan halva ytan av den 17 kvadratmeter stora kiosken.
I bakutrymmet fanns också en diskbänk där man kunde göra potatismos med en stora vispa och även skära parisare.
Till ”lyxen” hörde en luftkonditionerare av amerikansk typ – en sådan där som var halva ute och halva inne. På en hylla under diskbänken röj- des ibland burkarna bort, och så kunde man turas om att sova någon timme efter lunchen.
”Curt är hård i nyporna
och ställer höga krav på sina anställda, samtidigt som han tar hand om dem,
på samma sätt som han gör med sina vänner”
Bror Wikström
Affärskontakt
16


































































































   14   15   16   17   18