Page 9 - book-05.7.23
P. 9
מי זאת אפרת ולמה היא טובה לנו?
טוב, אז אפרת זו לא בחורה אמיתית, אלא מודל שעוזר לנו להתמודד עם קונפליקטים ואתגרים שמזדמנים לחיינו בצורה המיטבית ביותר. כדי שנוכל לזכור את המודל בצורה קלה ויעילה הוא נקרא אפר"ת ובנוי מראשי תיבות של 4 סעיפים שיחד בונים את המודל המלא.
מודל אפר"ת אומר כך:
א = אירוע האות הראשונה היא אל"ף ומדברת על האירוע שהתרחש, כלומר הקונפליקט / אתגר שמתמודדים איתו. אין עוררין על האירוע, הוא התרחש, התקיים במציאות ולא ניתן לשנות אותו. למשל: רכב שחותך אותנו במפתיע בכביש.
פ = פרשנות השלב הבא והמשמעותי ביותר במודל הוא שלב הפרשנות. בני האדם נוטים לתת פרשנות כלשהי לכל אירוע או סיטואציה - כאשר הפרשנות לאותו אירוע היא הפרשנות הסובייקטיבית של המתבונן באותו אירוע. כלומר ברגע שישנה חוויה כלשהי, האוטומט שלנו הוא לספר לעצמינו סיפור שיקבע וישפיע על הרגשות והתגובות לאחר מכן. למשל: במקרה של רכב שחותך אותנו במפתיע, אפשר לפרש זאת כחוצפה של נהג שמזלזל בחיי אדם, נוסע בפראות ומסכן את עצמו ואת אחרים, ואפשר לפרש זאת כמקרה חירום שיש לאותו נהג, אולי יש לו מישהו במצוקה ברכב והוא ממהר לבית חולים.
ר = רגש הרגש בא בעקבות הפרשנות שנתנו לאירוע. למשל: בדוגמא שלנו, לרוב הרגש יהיה רגש של כעס. ומאותו רגע סביר להניח שגם אם היה לנו יום נהדר, נזכור בעיקר את הסיטואציה של הנהג שחתך אותנו בכביש. לא ככה?
ת = תגובה התגובה לרגש, שהגיע מהפרשנות שלנו לאירוע. למשל: צפירה חזקה, עצבנות, אולי אפילו קללות ותנועות ידיים.
11