Page 38 - 1_de_les_fonts
P. 38

L’ermita romànica de Sant Joan de la Massana for- mà part de la parròquia de Sant Vicenç de Morrocurt, del territori del castell termenat de Font-rubí. El lloc s’esmenta el 1120 i la capella, el 1315.32 Al segle XIX, per efectes de la desamortització, passà a mans pri- vades. Sembla ser obra del segle XI; té una petita nau en forma de canó, reforçada per dos arcs torals, capçada a llevant per un absis semicircular, porta a la façana sud i dues finestres.
També està sota l’advocació de santa Apol·lònia; que les persones grans expliquen que era advocada del mal de queixal. Abans de la Guerra Civil encara hi havia culte, al seu altar sempre hi cremaven ciris perquè les persones grans allà hi notaven un consol especial, i pujaven al cor per unes escales petites,
on hi havia lloc per a 6 o 7 persones. Recorden que una imatge de la Mare de Déu de Montserrat, va ser traslladada en processó fins a l’església de Santa Maria.33
L’ermita fou malmesa el 1936, després fou restau- rada i es tapiaren finestres. Actualment està en bon estat i conservada per la família Ametller Huertas, del caseriu de la Massana.
Per la seva situació, es dedueix que aquest lloc era una via de pas de pelegrins, prop d’una carrerada que venia de la Llacuna, passant per Les Cabanyes fins a arribar a la Via Augusta. Segons fonts orals, per allí varen passar els Reis Catòlics quan anaven a Barcelona per rebre Colom, de retorn del seu viatge a les Amèriques.
VIDA QUOTIDIANA A L’ALT PENEDÈS
Ermita romànica de Santa Apol·lònia de Sant Joan de la Massana
38
Ermita romànica de Sant Joan de la Massana. Arxiu família Ametller Huertas.


































































































   36   37   38   39   40